Med prvimi potezami novega britanskega finančnega ministra dvig davkov

Svet 15. Okt 202213:03 0 komentarjev
Jeremy Hunt
Henry Nicholls/REUTERS

Novi britanski finančni minister Jeremy Hunt je izjavil, da so bile v vladnem načrtu za davčno reformo, s katero bi znižali davke zlasti za najbogatejše, storjene napake. Kot je dejal, bo treba nekatere davke zvišati ter sprejeti težke odločitve za ponovno vzpostavitev verodostojnosti britanske gospodarske politike.

“Pred nami je nekaj zelo težkih odločitev (…), znižanje davkov ne bo potekalo tako hitro, kot smo upali, in nekateri davki se bodo zvišali,” je napovedal novi britanski finančni minister Jeremy Hunt, ki ga je britanska premierka Liz Truss imenovala v petek, potem ko je s položaja odstopil njegov predhodnik Kwasi Kwarteng.

Kwarteng in Truss sta konec septembra napovedala obsežno znižanje davkov, ne da bi načrtovala njegovo financiranje. Predlog proračuna z znižanjem davkov v vrednosti 45 milijard funtov pa je povzročil pretrese na trgu, poroča britanski BBC.

Kot je danes dejal Hunt, je bila napaka, da je bila davčna reforma predstavljena brez natančnih izračunov, kako bo vplivala na gospodarstvo. Truss je te napake razumela, je dodal.

Nova britanska premierka se po ocenah opazovalcev z zamenjavo finančnega ministra skuša ohraniti na položaju, potem ko je bila zaradi svoje gospodarske politike že po nekaj tednih vladanja deležna ostrih kritik. V petek je dejala, da je treba davek od dohodkov pravnih oseb vendarle zvišati, kar je načrtovala prejšnja vlada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!