Mednarodno kazensko sodišče bo preiskovalo domnevne vojne zločine v Ukrajini

Svet 28. Feb 202222:07 > 01. Mar 2022 14:19 1 komentar
Karim Khan
PROFIMEDIA

Mednarodno kazensko sodišče v Haagu bo začelo preiskovati sum vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Ukrajini. Čeprav Ukrajina ni podpisnica rimskega statuta, s katerim je bilo to sodišče ustanovljeno, pravna podlaga za sprožitev preiskave obstaja, pravi tožilec Karim A.A. Khan QC.

Tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Karim A. A.Khan QC bo sprožil preiskavo zaradi dogodkov, ki se odvijajo v Ukrajini. Khan QC je dejal, da obstaja dovoljšnja podlaga za začetek preiskave. Kot je zapisal v sporočilu mednarodnega kazenskega sodišča, bodo raziskali sum vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na ozemlju Ukrajine. Khan QC je svoji ekipi naročil, naj razišče vse priložnosti za ohranitev dokazov. Naslednji korak je nadaljevanje postopka za pridobitev dovoljenja za začetek preiskave.

“Ko se bo preiskava začela, bom prosil tudi za podporo vseh držav pogodbenic in mednarodne skupnosti. Vse bom pozval tudi k dodatni proračunski podpori, prostovoljnim prispevkom za delo,” je zapisal in dodal, da bo še naprej pozorno spremljal dogajanje na ozemlju Ukrajine. Vse je pozval k strogemu upoštevanju veljavnih pravil mednarodnega humanitarnega prava.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje