Medtem ko na jugozahodu Turčije gori, na severu poplavlja

N1 video 11. Avg 202118:35
Delite:

Dva tedna po izbruhu najhujših požarov v zadnjem desetletju v Turčiji gori le še na jugozahodu države. Na severu se medtem soočajo z obilnimi padavinami, ki povzročajo poplave. Vodni tokovi so odnašali vozila, poplavljali stanovanjske in poslovne stavbe, več ljudi pa je poškodovanih.

Po vsej Turčiji se nadaljuje ekstremno vreme. Medtem ko se reševalne službe na jugozahodu države še vedno borijo z ognjem, na obali Črnega morja na severu države obilne padavine povzročajo poplave.

Po poročanju medijev je najhuje v provinci Bartin, kjer so vodni tokovi odnašali vozila, poplavili številne poslovne in stanovanjske zgradbe ter poškodovali infrastrukturo. Poplave so prizadele tudi province Sinop, Kastamonu in Karabuk.

Mediji še poročajo, da so več prebivalcev evakuirali, več jih je zaradi poplav pogrešanih in poškodovanih.

Na jugozahodu divjata še vsaj dva močna požara

Dva tedna po izbruhu najhujših požarov v zadnjem desetletju so ti v Turčiji v pretežni meri pod nadzorom, z izjemo jugozahodne turške province Mugla, kjer se več kot 80 gasilskih vozil in 350 gasilcev še vedno bori z najmanj dvema požaroma. Močni vetrovi in gorski teren v provinci otežujejo gašenje požarov.

“Trenutno na območju kanjona divjata dva požara, do katerih ni mogoče priti z gasilskimi vozili in se jim težko približajo celo helikopterji,” je povedal gasilski načelnik v mestu Koycegiz Bahattin Yavuz.

Dodal je, da lokalni prebivalci niso v neposredni nevarnosti zaradi požarov, a pristojne oblasti situacijo kljub vsemu pozorno spremljajo.

Skupno zabeležili vsaj 275 požarov

V torek ponoči so pristojne službe pogasile požare v pristaniškem mestu Bodrum v provinci Mugla, kjer je po podatkih lokalnih oblasti zgorelo več kot 66.000 hektarjev površin.

Pristojne oblasti so medtem šele začele ocenjevati škodo, ki jo je povzročilo 275 požarov v okoli 53 provincah po državi. Suša in vetrovi lahko v prihodnjih mesecih v Turčiji sprožijo nove požare, je opozoril gozdni inženir Univerze v Istanbulu Doganay Tolunay.

Komentari

Vaš komentar