Medvedka, ki je ubila italijanskega tekača, že v preteklosti napadla človeka

Svet 12. Apr 202313:32 1 komentar
Medvedka, ki je napadla tekača
Medvedka, ki je napadla tekača, med enim izmed preteklih pregledov (VIR: PROFIMEDIA)

V italijanski pokrajini Trento - Zgornje Poadižje je medvedka pretekli konec tedna ubila tekača. Kot je ugotovilo pristojno tožilstvo, je medvedka že v preteklosti napadla človeka. Na Trentinskem zdaj čakajo na odločitev o odstrelu medvedke, ki ga je predlagal predsednik pokrajine.

Medvedka, ki je prejšnji teden v italijanski deželi Trento – Zgornje Poadižje pokončala 26-letnega tekača, je bila identificirana s kodo Jj4, je danes sporočilo pristojno tožilstvo. Junija lani je medvedja samica na območju gore Monte Peller že napadla očeta in sina, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Deželna vlada je po napadu lani izdala odredbo za odstrel medvedke, vendar jo je sodišče razveljavilo. Medvedki so namestili sledilno ovratnico, vendar se je njena baterija izpraznila in ne oddaja več signalov. Medvedko so identificirali z analizo genetskega materiala, ki jo je opravila Fundacija Edmund Mach v okolici Trenta.

17-letna žival se je skotila na Trentinskem po parjenju dveh medvedov, ki sta bila v Italijo iz Slovenije pripeljana v letih 2000 in 2001 v okviru programa Life Ursus za ponovno naselitev takrat ogrožene populacije rjavih medvedov na tem območju.

Populacija medvedov na Trentinskem se je od njihove ponovne naselitve iz Slovenije pred 20 leti povečala s treh na več kot sto. Mnogi postajajo vse bolj drzni, bližnja srečanja pa so vse pogostejša.

Družina pokojnega Andrea Papija namerava tožiti državo in avtonomno pokrajino Trento, ker sta medveda naselili na to območje. Ministrstvo za okolje je v torek sporočilo, da bodo po Papijevi smrti medvede iz Trentina morda preselili v druge dele Italije.

Medvedki Jj4 so medtem šteti dnevi, saj je predsednik dežele Mario Fugatti prejšnji teden dal zeleno luč za njeno identifikacijo in odstrel. Fugatti si prizadeva za odstrelitev skupno treh problematičnih medvedov, znanih po kodah MJe, Jj4 in M62, ki naj bi v preteklosti že napadli ljudi, je v torek poročal italijanski časnik Corriere della Sera.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje