Meteor osvetlil nebo nad Dalmacijo

Svet 25. Jul 202207:55 0 komentarjev
meteor
Hrvaško astronomsko društvo/Facebook

Številni so v soboto na hrvaškem nebu opazovali meteor. Med poletjem se število poročil o meteorjih poveča, saj ljudje več časa preživijo na prostem, je pojasnilo Hrvaško astronomsko društvo.

Številni so v soboto zvečer opazili ognjeno kroglo, ki je preletela nebo nad srednjo Dalmacijo. Meteor so posnele tudi kamere Hrvaške meteorne mreže v Humu, Požegi, Pulju, Zadru, Jankovcu in observatoriju Zvezdna vas Mosor.

Iz observatorija v bližini Splita je bila ognjena krogla videti svetla kot mlaj, je zapisalo Hrvaško astronomsko društvo. A je bila v 270 kilometrov oddaljenem Jankovcu njena svetlost bistveno manjša.

Iz slik je mogoče razbrati, da je pojav povzročil sporadični meteoroid asteroidnega izvora, je zapisalo društvo. Let je začel na višini 91,8 kilometra nad tlemi, vstopna hitrost pa je bila 20,6 kilometra na sekundo.

Po letu, ki je trajal 6,8 sekunde, je meteor prenehal sijati na višini 40,4 kilometra. Takrat je letel s hitrostjo okoli pet kilometrov na sekundo. Iz tega je mogoče sklepati, da od prvotnega materiala ni ostalo nič in torej na Zemljo niso padli meteoriti. Pot meteorja je bila vzporedna z obalo srednje Dalmacije, zato bi tudi v primeru meteoritov ti najverjetneje končali v morju.

“Tovrstni pojavi niso nič nenavadnega. Pričakujemo, da bo poročil o njih v poletnih mesecih še več, saj več ljudi večere in noči preživlja na prostem,” so še dodali v društvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!