Milanović razburja: potezo Avstrije označil za fašizem

Koronavirus 18. Nov 202108:29 > 10:13 6 komentarjev
Zoran Milanović
Žiga Živulović jr./BOBO

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je sprožil diplomatski spor, saj je avstrijske ukrepe, po katerih za necepljene velja lockdown, označil za fašizem. Avstrija je zato na zagovor poklicala hrvaškega veleposlanika na Dunaju. Milanović razburja tudi doma, saj v predsedniškem uradu ne namerava preverjati pogoja PCT.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je med obiskom v Vatikanu komentiral protikoronske ukrepe v Avstriji, ki je v ponedeljek za necepljene prebivalce uvedla lockdown. To potezo je označil za fašizem.

Po poročanju avstrijskega Die Presse je ta izjava izzvala “diplomatski nemir” na Dunaju, avstrijsko zunanje ministrstvo pa je hrvaškega veleposlanika Daniela Glunčića poklicalo na zagovor, piše Index.hr.

Uradni Dunaj je izjave hrvaškega predsednika “najostreje obsodil”, veleposlaniku pa so sporočili, da Milanovićeve besede najostreje zavračajo. “Primerjava med ukrepi proti pandemiji covida-19 in fašizmom je nesprejemljiva. Naša odgovornost je, da zaščitimo prebivalce Avstrije. In to odgovornost smo prevzeli,” so sporočili z avstrijskega zunanjega ministrstva, kjer so bili nad izjavo hrvaškega predsednika Milanovića začudeni.

Milanović je po poročanju Indexa.hr po srečanju s papežem Frančiškom dejal še, da so v Vatikanu vsi cepljeni in da očitno prevladuje en znanstveni pogled na maske, ki pa jih malo nosijo. Dodal je, da ima problem z določenimi ukrepi v zadnjem času in da ti ukrepi, ki jih sprejemajo, nimajo povezave z znanostjo. “V Avstriji danes prepovedujejo ljudem, ki niso cepljeni, da gredo iz hiše. Kaj je to: znanost ali so to metode, ki spominjajo na 30. leta,” se je vprašal.

Napovedal, da v predsedniškem uradu ne bodo “maltretirali ljudi”

Hrvaški predsednik pa je razburil ne le Avstrijo, ampak tudi domačo javnost. Ko so ta teden na Hrvaškem uveljavili pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v državni in javni upravi, je predsednik dejal, da s covidnim potrdilom v predsedniškem uradu na Pantovčaku ne bodo “maltretirali ljudi”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje