Milorad Dodik ponovno razburil javnost z izjavo o združitvi Srbov v eno državo

Svet 30. Okt 202311:53 1 komentar
Milorad Dodik
Foto: PROFIMEDIA

Predsednik bosansko-hercegovske entitete Republike Srbske Milorad Dodik je izjavil, da bi se Srbi, ki živijo na območju Balkana, morali združiti v eno državo. Ta bi po njegovih besedah vključevala Srbijo s Kosovom, Republiko Srbsko ter Črno goro, če bi se ta za to odločila. Slednja je Dodika pozvala, naj se vzdrži ekspanzionistične retorike.

“Edina rešitev je Republika Srbska, Srbija in srbska ozemlja, Kosovo in seveda vrnitev Črne gore v srbsko nacionalno entiteto, saj nedvomno spada tja,” je v petek izjavil Milorad Dodik v pogovoru za beograjsko redakcijo ruskega državnega medija Sputnik, ki je na območju Evropske unije prepovedan.

Dodik je še dejal, da morajo Srbi na Balkanu izkoristiti novo razmerje moči v svetu, do katerega bo po njegovem mnenju prišlo v naslednjih letih.

Ocenil je tudi, da je edina rešitev za mirno življenje na območju BiH “miren razhod”, združitev Srbov pa je treba doseči na demokratičen način – s političnimi ukrepi, ne z vojno.

S črnogorskega zunanjega ministrstva so Dodika v soboto po njegovih izjavah pozvali, naj se vzdrži ekspanzionistične in nacionalistične retorike ter se vede odgovorno in v duhu prijateljskih odnosov.

Kot so še sporočili, ni prvič, da je “prihodnost Črne gore predmet neprimernih in nedopustnih komentarjev zaradi lokalnih političnih priložnosti v regiji” ali “zaradi namernega spodkopavanja dobrososedskih odnosov, evropske perspektive in regionalne varnosti”. Ob tem so dodali, da je edina unija, v kateri se Dodik lahko znajde s Črno goro, Evropska unija, čeprav je to “v njegovem primeru zaradi takšnih nazadnjaških politik videti kot težko dosegljiva prihodnost”.

Dodik, ki so mu sredi meseca v BiH začeli soditi zaradi nepriznavanja odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH, je v pogovoru za Sputnik še opozoril, da se približujejo točki, ko bo Republika Srbska razglasila samostojnost. Dejal je še, tega ne more storiti sama in da zato potrebuje močne prijatelje v tujini, ki pa niso na Zahodu, ki je po njegovi oceni izključno protisrbski.

Milorad Dodik, Vladimir Putin
SPUTNIK/PROFIMEDIA (Milorad Dodik in Vladimir Putin)

Dodik, najvplivnejši politik bosanskih Srbov, naj bi se sicer novembra v Rusiji predvidoma sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta ga je v Moskvi sprejel že maja ter se mu zahvalil za nevtralno stališče Banjaluke glede vojne v Ukrajini. Republika Srbska kljub ruski invaziji na Ukrajino namreč ohranja tesne vezi z Rusijo, Dodik pa je v začetku leta celo odlikoval Putina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje