Humanitarna pomoč do Gaze kmalu tudi prek Izraela?

Svet 07. Dec 202310:00 > 17:59 4 komentarji
Napadi na Gazo
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile nadaljujejo vojaške napade in širijo kopensko operacijo. Ponoči so ciljale mesto Rafa, kjer leži mejni prehod z Egiptom, pri čemer naj bi bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Združeni narodi kljub temu ostajajo optimistični glede odprtja mejnega prehoda med Gazo in Izraelom. Opozarjajo, da bo to omogočilo tudi nadaljnje prejemanje humanitarne pomoči.

Izrael je ponoči nadaljeval napade na jug Gaze. Izraelske sile so ciljale mesto Rafa na skrajnem jugu enklave, pri čemer naj bi bilo ubitih in ranjenih več ljudi. Izrael je v vojni, ki traja dva meseca, civiliste večkrat pozval k evakuaciji na jug in kot varno mesto izpostavil ravno Rafo, kamor se je zateklo več deset tisoč civilistov.

“Izraelska vojska je z ostrim tonom civilistom ukazala, naj se preselijo v Rafo, češ da je tam varno, vendar je bilo od sinoči napadenih in uničenih najmanj pet hiš,” je povedal dopisnik katarske televizije Al Jazeera in opozoril, da so izraelski napadi terjali ogromno smrtnih žrtev.

Pojasnil je, da napadi niso bili osredotočeni na eno območje v Rafi in da so številni civilisti prepričani, da sedaj na območju Gaze ni več varnih krajev. Po navedbah zdravstvenih virov je Izrael med drugim napadel begunsko taborišče v Rafi, pri čemer je bila ubita najmanj ena oseba, več pa je bilo ranjenih.

Kamp v Han Junisu, kamor so se zatekli Palestinci brez doma. (Foto: PROFIMEDIA)
Kamp v Han Junisu, kamor so se zatekli Palestinci brez doma. (Foto: PROFIMEDIA)
Kamp v Han Junisu, kamor so se zatekli Palestinci brez doma. (Foto: PROFIMEDIA)

Pomoč v Gazo kmalu prek Izraela?

Koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths je medtem danes v Ženevi izrazil optimizem, da bi se lahko kmalu odprl mejni prehod Kerem Šalom med Izraelom in Gazo. Pogajanja sicer še vedno tečejo, a se izid nagiba v humanitarno smer. To bi lahko omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo.

Zaenkrat edina točka, ki omogoča stekanje pomoči v enklavo, ostaja mejni prehod Rafa.

Kot so sporočili iz kabineta premierja Benjamina Netanjahuja, je bil za dostavo na območje Gaze odobren “minimalen dodatek goriva – potreben za preprečitev humanitarnega kolapsa in izbruha epidemije”. Količino bodo občasno določali glede na razmere v Gazi, so dodali na omrežju X.

Napoved sledi opozorilu Antonia Guterresa, ki je v sredo izrazil bojazen, da bi se lahko v oblegani enklavi zaradi izjemno slabih razmer in skorajda onemogočene humanitarne pomoči kmalu popolnoma sesul javni red. Obenem je znova pozval k premirju.

V zadnjih dneh sicer vse več strani, tudi zavezniki Izraela, opozarjajo na vse slabše humanitarne razmere v Gazi. Skupina G7 je v sredo pozvala k nujnemu ukrepanju, že pred dvema dnevoma pa so ZDA pozvale k dobavi večjih količin goriva v palestinsko enklavo.

Izrael še naprej širi kopensko operacijo

Tiskovni predstavnik izraelskih sil je danes potrdil, da Izrael širi svojo kopensko operacijo in napreduje tako na severu kot na jugu Gaze. Poudaril je, da so v mestu Han Junis na jugu potekali intenzivni spopadi med izraelsko vojsko in borci palestinskega oboroženega gibanja Hamas, pri čemer naj bi bilo ubitih več pripadnikov Hamasa.

Napadi na Gazo
Foto: PROFIMEDIA

Na severu Gaze vojska trdi, da je prevzela nadzor nad regionalnim sedežem Hamasa v begunskem taborišču Džabalija, kjer je odkrila predore, ki naj bi vodili do Hamasovega vadišča in skladišča streliva, poroča izraelski časnik Haaretz.

Po navedbah nevladne organizacije Klub palestinskih zapornikov pa so izraelske sile ponoči nadaljevale z racijami na zasedenem Zahodnem bregu, kjer je bilo po navedbah nevladnikov pridržanih najmanj 21 Palestincev.

Na severu Izraela pa je bil danes ubit 60-letni izraelski civilist. Podlegel je poškodbam protitankovske rakete, ki jo je tja izstrelilo libanonsko proiransko gibanje Hezbolah. Med državama je sicer danes poletelo več izstrelkov. Netanjahu je danes med obiskom na severu Izraela Hezbolah vnovič posvaril, naj ne poskuša razširiti obsega vojne, ki jo izraelska vojska bije s palestinskim gibanjem Hamas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje