Hrvaški minister ne ve, kdaj pričakovati napredek glede zajetega Hrvata

Svet 08. Maj 202217:19 > 17:27 2 komentarja
Vojna v Ukrajini
PROFIMEDIA

Potem ko je hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve potrdilo, da je bil v Ukrajini zajet hrvaški državljan, ki se je boril v vrstah ukrajinske vojske, je minister za notranje zadeve Davor Božinović danes dejal, da ne more napovedati, kdaj se lahko pričakuje napredek v situaciji zajetega Hrvata.

Hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović je danes dejal, da ne more napovedati, kdaj bi lahko dosegli napredek v pogovorih glede hrvaškega državljana, ki se je v enoti ukrajinske vojske boril v Mariupolu in so ga med umikom iz mesta zajele ruske sile.

“Hrvaška dela vse in bo to počela še naprej, situacijo pa otežuje to, da so ga zajele ruske sile,” je dejal Božinović in poudaril, da obveščanje poteka pred diplomatskih služb. Situacijo bodo po njegovih besedah še naprej spremljali in bodo iskali odgovore na vprašanja, predvsem tista, ki zanimajo njegovo družino. Kdaj je pričakovati napredek, minister Božinović glede na vse okoliščine ni želel napovedati. Poudaril je, da so se vsi, ki so se znašli v vojni, v to podali na lastno odgovornost in v svoji organizaciji ter da država v to ni vpletena.

Potem ko so ruski mediji poročali, da so v Mariupolu ujeli “hrvaškega plačanca”, je v soboto hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve sporočilo, da je bil hrvaški državljan ujet v Ukrajini in da v sodelovanju z ukrajinskimi oblastmi nadaljuje z reševanjem primera. Kakšna usoda čaka ujetega Hrvata, ki se je po lastnih navedbah ukrajinski vojski pridružil, da bi dobil državljanstvo Ukrajine, ni znana.

Je pa hrvaški minister Božinović komentiral tudi današnji obisk premierja Andreja Plenkovića v Ukrajini. Ocenil je, da se Plenkovićeva pot v Kijev ne razlikuje od obiskov voditeljev, ki so od začetka invazije 24. februarja v ukrajinsko prestolnico že odpotovali, pri čemer je po navedbi hrvaške N1 naštel generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa, ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna in ministra za obrambo Llyoda Austina, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje