Minister Šarec s podpisom pristopil k vzpostavitvi novega sistema zračne obrambe

Svet 13. Okt 202209:52 > 13:00 2 komentarja
Šarec podpisal pogodbo za evropski projekt zračne obrambe
Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije/TWITTER

Nemčija je skupaj z več kot dvanajstimi državami, med katerimi je tudi Slovenija, začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe. Minister za obrambo Marjan Šarec je k projektu pristopil s podpisom pogodbe, na pristojnem ministrstvu pa so ob tem navedli, da projekt prinaša praktični pristop h krepitvi Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi. Minister Šarec je ob robu zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal tudi deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja med obema državama.

Nemčija je začela izvajati projekt za vzpostavitev skupnega evropskega sistema zračne obrambe, h kateremu je pristopila tudi Slovenija. Obrambni ministri držav, ki so pristopile k projektu, so ob robu zasedanja Nata podpisali pismo o nameri krepitve evropskega stebra v Natovi združeni zračni in protiraketni obrambi prek iniciative Zaščita evropskega neba, podpisal ga je tudi slovenski obrambni minister Marjan Šarec.

Iniciativa prinaša praktični pristop h krepitvi Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi, so navedli na obrambnem ministrstvu. Pri projektu poleg Nemčije in Slovenije sodelujejo še Velika Britanija, Slovaška, Norveška, Latvija, Madžarska, Bolgarija, Belgija, Češka, Finska, Litva, Nizozemska in Romunija. Po navedbah diplomatov pa se želi pridružiti tudi Estonija.

Nemški kancler Olaf Scholz je načrte za nov evropski sistem zračne obrambe napovedal že konec avgusta, ko je govoril o koristi za varnost celotne Evrope in trdil, da bi bila skupna evropska zračna obramba bolj stroškovno učinkovita in uspešna, kot če bi vsaka država gradila lastno zračno obrambo.

Z vzpostavitvijo novega sistema zračne obrambe si države želijo zapolniti vrzeli v sedanjem obstoječem sistemu zveze Nato za Evropo. Pomanjkljivosti so med drugim opazili pri obrambi pred balističnimi izstrelki, ki na svoji poti dosežejo visoke višine, pa tudi pri obrambi pred brezpilotnimi letali in manevrirnimi izstrelki.

Verjeten nakup izraelskega protiraketnega sistema Arrow 3

Ozadje nemške pobude je predvsem ruska invazija na Ukrajino, ki je po mnenju Nata bistveno spremenila varnostne razmere v Evropi. Protiraketna obramba v Evropi je bila namreč doslej namenjena predvsem morebitnim grožnjam iz Irana, ravno zato pa obrambni ministri poudarjajo potrebo po dodatnih prizadevanjih na področju zračne obrambe. V okviru projekta naj bi države skupaj kupovale nove oborožitvene sisteme, s katerimi bodo karseda ceneje vzpostavile zračno obrambo teritorija. “Na ta način izpolnjujemo našo skupno odgovornost, da se zavzemamo za varnost na naši celini,” je ob začetku projekta dejala nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht.

Nemčija trenutno uporablja rakete zračne obrambe Stinger za naloge bližnjega dosega in protiletalske naloge ter protiraketni sistem Patriot za srednji doseg. V prihodnosti pa namerava izpopolniti tudi obrambo pred balističnimi izstrelki, ki na svoji poti dosežejo visoko višino. V luči tega je ena od verjetnih možnosti nabava izraelskega protiraketnega sistema Arrow 3, ki lahko uniči izstrelke do višine več kot 100 kilometrov. Poleg tega potekajo razprave o nakupu dodatnih sistemov Patriot in Iris-T.

Z nemško kolegico podpisal tudi deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja

Minister Šarec je ob robu zasedanja ministrov zveze Nato z nemško kolegico Lambrecht podpisal deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja. Ta med drugim predvideva sodelovanje pri vojaškem opremljanju in razvoju zmogljivosti, je na Twitterju zapisalo slovensko obrambno ministrstvo.

Podpis deklaracije o sodelovanju med Morsom in nemškim obrambnim ministrstvom poleg tega prinaša nadaljevanje obrambnega bilateralnega sodelovanja in sodelovanja v različnih pobudah, obenem pa tudi sodelovanje na vajah, usposabljanjih ter mednarodnih operacijah in misijah, je zapisalo ministrstvo.

“Imamo odlično priložnost ne le za izvajanje politike v praksi, ampak tudi za uresničitev naše skupne vizije na področju vaj, usposabljanj, skupnega sodelovanja v operacijah in misijah, razvoja zmogljivosti ter sodelovanja na področju opremljanja,” je ob tem povedal Šarec.

Šarec in Lambrecht podpisala deklaracijo o krepitvi dvostranskega sodelovanja
Ministrstvo za obrambo republike Slovenije/TWITTER

Na novinarsko vprašanje, ali gre za neke vrste “kompenzacijo” za odstop Slovenije od nakupa osemkolesnikov boxer, ki jih proizvaja nemško podjetje, je minister odgovoril, da ne. Kompenzacija ne bi bila možna, ker je bila pogodba podpisana z organizacijo OCCAR in gre za dve različni zadevi, je poudaril.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje