Ministrica Fajon v Katarju: “Stopiti moramo skupaj in doseči mir v Gazi”

Slovenija 14. Maj 202422:49 2 komentarja
Tanja Fajon
Foto: MFEA Slovenia/X

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je v Dohi sestala s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, s katerim sta se zavzela za nadaljevanje pogovorov o premirju v Gazi, ki so zastali. Nakazano je bilo, da bi se lahko pogovori v Kairu nadaljevali čez nekaj tednov.

“Katar ima pomembno vlogo v pogajanjih za dosego premirja v Gazi in izpustitev zajetih talcev. Žal so pogovori zastali in predsednik vlade je nekako nakazal, da v tem trenutku ni pripravljenosti za dogovarjanje,” je po srečanju s katarskim premierjem in zunanjim ministrom Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon. Kljub temu sta skupaj izpostavila potrebo po nadaljevanju prizadevanj za dosego premirja v Gazi.

“V tem trenutku so še toliko bolj pomembni vsi mednarodni napori za premirje. Stopiti moramo skupaj, čeprav smo morda na različnih bregovih in doseči mir v Gazi,” je poudarila ministrica. Tani se je ob tem Sloveniji zahvalil za njeno držo do vojne v Gazi ter pozdravil prizadevanja za krepitev dobav pomoči in iskanje poti do miru.

Ta hip sicer ne kaže na obnovo pogovorov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. “Med pogovorom s premierjem je bilo namreč nakazano, da bi se pogovori v Kairu lahko nadaljevali čez nekaj tednov,” je dodala Fajon.

Fajon in Tani sta se sicer dotaknila še sprožitve postopka Slovenije za priznanje Palestine, pa tudi vojne v Ukrajini in razmer na Zahodnem Balkanu.

Prav tako sta podpisala dogovor o lajšanju vizumskih postopkov za posebne kategorije državljanov obeh držav. “To je pomemben korak v krepitvi odnosov,” je poudarila Fajon. Premier pa je tudi izkazal interes za sodelovanje s Slovenijo na področju letalske povezljivosti.

Ministrica je premierja povabila na obisk v Slovenijo, in sicer na Blejski strateški forum. V Dohi pa je Fajon obiskala tudi sedež Qatar Foundation in ženski center Al Mujadilah, ustanovljen leta 2005 z namenom opolnomočenja, zagovorništva in podpore ženskam v regiji.

Fajon je svojo bližnjevzhodno turnejo začela v soboto z obiskom polotoka Sinaj in tamkajšnjega egiptovsko-palestinskega mejnega prehoda Rafa. Naslednja dva dni pa je posvetila srečanjem s kolegoma iz Egipta in Združenih arabskih emiratov. Turnejo bo sklenila v sredo v Savdski Arabiji.

Med nizom obiskov je pozvala k odprtju prehoda Rafa. Izrael, ki nenehno obstreljuje cilje vzdolž enklave, je posvarila pred izvedbo kopenske ofenzive na Rafo, saj bi ta le poslabšala že tako hude razmere.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje