Kritične objave v Rusiji: novinarki šest let zapora, študentki grozi deset

Svet 15. Feb 202309:33 > 14:48 8 komentarjev
Novinarka Maria Ponomarrenko mora v zapor za šest let
PROFIMEDIA

20-letni Rusinji Olesji Krivcovi grozi do deset let zapora. Potem ko je na družbenih omrežjih delila objave, ki so kritične do ruske vojne v Ukrajini, so jo obtožili upravičevanja terorizma in diskreditacije ruskih oboroženih sil. Medtem je sodišče v mestu Barnaul na jugu Sibirije danes dosodilo šest let zapora za 44-letno novinarko medija RusNews Marijo Ponomarenko. Razlog je bil prispevek o Ukrajini.

Ruska oblast predsednika Vladimirja Putina, ki že skoraj leto dni v Ukrajini vodi “posebno vojaško operacijo”, ne dopušča kritike. Kako zelo je kakršnakoli kritika na račun ruskih oblasti nedobrodošla in strogo preganjana, je na lastni koži občutila 20-letna Olesja Krivcova, študentka v Arhangelsku na severozahodu Rusije.

Olesja je bila aretirana zaradi protivojnih objav, ki jih je delila na družbenih omrežjih. Kot je povedala za britanski BBC, je na Instagramu objavila zgodbo o mostu, ki ozemlje Rusije povezuje s polotokom Krim in ki ga je eksplozija poškodovala oktobra lani.

Objava je po navedbah Olesje vsebovala informacije, kako so se Ukrajinci razveselili eksplozije in poškodovanega mostu – tega je, spomnimo, leta 2018 odprl Putin osebno, in sicer tako, da se je čezenj zapeljal s tovornjakom. Prav tako je Olesja po lastnih navedbah prav tako delila prijateljevo objavo o vojni.

Posledic, ki so sledile, mlada Rusinja ni pričakovala. Medtem ko je po telefonu govorila z mamo, je slišala, da se odpirajo vhodna vrata. “Vstopilo je veliko policistov. Vzeli so mi telefon in vpili, naj se uležem na tla,” je Olesja opisala za BBC.

Trenutno je v hišnem priporu na domu mame v Severodvinsku, piše CNN, policija pa njeno premikanje spremlja prek zapestnice, ki je pritrjena okrog njenega gležnja. Dom lahko zapusti le, ko gre na sodišče, prav tako ne sme uporabljati interneta niti telefonirati. Obtožnica jo bremeni upravičevanja terorizma in diskreditacije ruskih oboroženih sil. Če bo spoznana za krivo, jo lahko čaka do deset let zapora.

Olesja je bila prav tako uvrščena na uradni ruski seznam teroristov in ekstremistov. “Ko sem ugotovila, da so me uvrstili na isti seznam kot strelce v šolah in Islamsko skupino, se mi je to zdelo noro,” je komentirala za BBC. Poleg Islamske države so na omenjenem seznamu tudi talibani in Al Kaida.

20-letno študentko naj bi oblastem prijavili kar kolegi študenti. “Prijatelj mi je pokazal objavo o meni v enem od pogovorov [na aplikaciji za komuniciranje, op. a.]. O tem, da sem proti posebni vojaški operaciji. Večina ljudi v pogovoru je bila študentov zgodovine. Razpravljali so, ali me prijaviti oblastem,” je povedala za BBC. Kasneje, ko so na sodišču prebrali seznam prič, je Olesja prepoznala nekatera imena iz skupinskega pogovora.

“Država nima želodca za razpravo, demokracijo ali svobodo. Vendar vseh ne morejo zapreti. Nekoč jim bo zmanjkalo celic,” je dejala študentka. Njena stališča proti Putinu odraža tudi tetovaža, na kateri je Putin upodobljen kot pajek, spremlja pa ga napis: “Veliki brat te opazuje.”

Do ruskih oblasti je medtem kritična tudi Olesjina mama Natalja Krivcova. “Država ima nekaj čudnih politik: zaporniki gredo v vojno [referenca na novačenje borcev za skupino Wagner, op. a.], otroci pa v zapor,” je komentirala po navedbah CNN.

Olesja Krivcova
CNN/zajem zaslona

Ruska novinarka zaradi prispevka o Ukrajini za šest let v zapor

Sodišče v mestu Barnaul na jugu Sibirije je danes 44-letno novinarko medija RusNews Marijo Ponomarenko obsodilo na šest let zapora zaradi kritičnega prispevka o ofenzivi ruskih sil v Ukrajini. Obtožena je bila širjenja lažnih informacij o ruski vojski, za katere je vedela, da niso resnične, je sporočil preiskovalni odbor.

Novinarko so preganjali zaradi objave na družbenih omrežjih marca lani, povezane z napadom na gledališče v ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj, ki je po dolgem obleganju prešlo pod ruski nadzor. Kijev in njegovi zahodni zavezniki so za smrt več sto civilistov, ki so si zatočišče pred spopadi poiskali v gledališču, obtožili Rusijo, ki pa to zanika.

V prispevku naj bi Ponomarenko zapisala, da so napad na gledališče izvedla ruska vojaška letala, kar pa je Moskva zanikala, poroča britanski BBC.

Za novinarko, ki so jo aretirali aprila lani v Sankt Peterburgu, nato pa so jo prepeljali v Barnaul, so tožilci sicer zahtevali devet let zaporne kazni. Njen odvetnik je sodišče opozoril na poslabšanje duševnega zdravja svoje klientke in zahteval, da ji zagotovijo zdravstveno oskrbo, je sporočila ruska nevladna organizacija OVD-info, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg šestletne zaporne kazni so Ponomarenkovi za pet let tudi prepovedali opravljanje novinarske dejavnosti. Na sodišču je novinarka krivdo zanikala. “Če bi res storila kaznivo dejanje, potem bi bilo mogoče zaprositi za prizanesljivost, vendar tega zaradi svojih moralnih in etičnih načel kljub temu ne bi storila,” je dejala.

Dodala je, da je patriotka in opozicijska pacifistka. “Noben totalitarni režim še nikoli ni bil tako močan, kot je bil pred svojim propadom,” je še povedala pred sodiščem.

Rusija je po začetku invazije na Ukrajino uvedla novo zakonodajo, ki kriminalizira lažne ali škodljive informacije o ruski vojski in ofenzivi v Ukrajini. Marija Ponomarenko je le ena od številnih prebivalcev Rusije in ruskih novinarjev, ki so bili zaradi kritik na račun ruske invazije na Ukrajino poslani v zapor.

Novinarka Maria Ponomarrenko mora v zapor za šest let
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje