Mladi zdravniki na Otoku začeli najdaljšo stavko: odpovedano na tisoče pregledov

Svet 03. Jan 202412:15 > 15:42 1 komentar
Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu
Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu (Foto: PROFIMEDIA)

Mladi britanski zdravniki so začeli najdaljšo stavko v 75-letni zgodovini britanskega nacionalnega zdravstvenega sistema. Zahtevajo 35-odstotno zvišanje plač, ki bi po njihovi oceni odgovorilo na večletno inflacijo. Zaradi stavke, ki poteka v "najslabšem trenutku za javni zdravstveni sistem", bodo verjetno morali odpovedati več tisoč pregledov. Že lani so na Otoku zaradi stavk prestavili 1,2 milijona terminov za obisk pri zdravniku.

V Združenem kraljestvu so mladi zdravniki danes začeli šestdnevno stavko: gre za najdaljšo stavko v 75-letni zgodovini nacionalnega zdravstvenega sistema. Podobno kot v drugih ključnih sektorjih so tudi mladi zdravniki v zadnjem letu organizirali vrsto stavk, s katerimi zahtevajo boljše plačilo v času naraščajoče inflacije. Novo, že sedmo stavko v manj kot letu dni, so sklicali po propadu pogajanj z vlado, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada je Britanskemu zdravniškemu združenju, ki zastopa mlade zdravnike, sprva ponudila 8,8-odstotno zvišanje plač, v zadnjem krogu pa še dodatne tri odstotke. Vendar je sindikat ponudbo zavrnil, ker da naj bi denar bil razdeljen neenakomerno, upoštevajoč inflacijo, pa bi bili številni zdravniki še vedno plačani slabše kot prej. Mladi zdravniki so nato stavkali od 20. do 23. decembra. Želijo si namreč 35-odstotno zvišanje plač, ki bi po njihovi oceni ustrezalo večletni inflaciji, poroča Reuters. Po navedbah sindikata, ki jih povzema Guardian, mladi zdravniki v Združenem kraljestvu prejemajo 15,5 funta oziroma 17,9 evra na uro. Opozarjajo, da so njihove realne plače v času vladavine konservativcev od leta 2010 dalje padle za četrtino.

Starejši zdravniki so se med tem dogovorili za 4,95-odstotno povišanje plač in šestodstotno letno povišanje, navaja Sky News.

Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu
Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu (Foto: PROFIMEDIA)

Vlada prepričana, da bi povišanje plač poslabšalo inflacijo

Britanska vlada, ki se je v zadnjih mesecih dogovorila za zvišanje plač drugim zdravstvenim delavcem, vključno z medicinskimi sestrami in starejšimi zdravniki, se je višjim povišicam uprla. Prepričani so namreč, da bi to inflacijo le še poslabšalo.

Iz kabineta britanskega premierja Rishija Sunaka so sporočili, da so dogovori z drugimi sindikati zaposlenih v zdravstvu pokazali, da so stavkajoči mladi zdravniki “izjeme”. “Prizadevali smo si za pravično rešitev: pravično za davkoplačevalce, za zdravnike in zdravstvene delavce. V večini primerov smo to dosegli. Pripravljeni smo na nadaljnje pogovore,” sporočilo povzema Reuters.

Sindikat pa odgovarja, da so zaposleni v zdravstvu zaradi dolgih čakalnih vrst in premajhnega vlaganja v javno zdravstvo izčrpani ter razočarani. “Sprašujemo se, ali si želimo ostati v zdravstvu. Če k temu dodamo še dolgoletno zniževanje plač, ni čudno, da je morala v prvi liniji tako nizka, kot ni bila še nikoli.”

Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu
Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu (Foto: PROFIMEDIA)

Mlajši zdravniki so usposobljeni zdravniki, pogosto z večletnimi izkušnjami, ki delajo pod vodstvom starejših zdravnikov in predstavljajo velik del zdravniške skupnosti v državi. Študentje in zdravstveni delavci, ki niso mladi zdravniki, ne smejo stavkati. Lahko pa podporo mladim zdravnikom ponudijo v prostem času. Prav tako ne smejo stavkati mladi zdravniki, ki so zaposleni v vojski, piše Sky News.

Lani zaradi stavk odpovedali 1,2 milijona pregledov

Nova stavka močno povečuje pritisk na britansko zdravstvo, kjer na obisk pri zdravniku ali poseg čaka več kot 7,7 milijona bolnikov. “Letošnji januar bi lahko bil eden najtežjih začetkov leta, s katerimi se je nacionalni zdravstveni sistem soočil kadarkoli,” je v izjavi dejal direktor javnega zdravstva Stephen Powis.

“Stavka bo močno vplivala na načrtovane obravnave v času, ko na zdravstveni sistem pritiskajo tudi sezonska obolenja, kot so covid, gripa in bolniška odsotnost zaposlenih zaradi bolezni. Ta stavka poteka v najslabšem trenutku za javni zdravstveni sistem.”

Tokratna stavka je že deseta prekinitev dela mladih zdravnikov od marca. Do torka, ko se bo stavka zaključila, bodo mladi zdravniki skupno stavkali 34 dni, poroča Guardian. Lani so zaradi stavk odpovedali 1,2 milijona terminov za obisk pri zdravniku. Pričakovati je, da bodo zaradi tokratne stavke morali ponovno odpovedati ali prestaviti več tisoč terminov.

Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu
Stavka mladih zdravnikov v Združenem kraljestvu (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje