Ratko Mladić v kritičnem stanju. Hude obtožbe družine na račun haaškega sodišča

Svet 06. Maj 202417:42 3 komentarji
Ratko Mladić
Foto: Jerry Lampen/REUTERS

Sin vojnega zločinca Ratka Mladića je dejal, da je bil njegov oče več kot dva tedna v kritičnem stanju in da so ga premestili v bolnišnico. Ob tem je zdravstveno službo haaškega sodišča obtožil prikrivanja informacij.

Haaško sodišče je srbskega generala Ratka Mladića 22. novembra 2017 obsodilo na dosmrtno ječo za genocid v Srebrenici in obleganje Sarajeva. Na sodbo se je pritožil, vendar je sodišče kazen junija 2021 potrdilo.

Zdaj se je oglasil njegov sin Darko Mladić, ki je navedel, da je bila družina obveščena o tem, da je imel Ratko Mladić resen zdravstveni problem. “Po nekaj dneh smo dobili informacijo, da je v smrtni nevarnosti in da zdaj počasi okreva,” besede Darka Mladića navaja RTS.

Poudaril je, da je družina zaskrbljena, saj ne dobivajo rednih informacij o njegovem zdravstvenem stanju. “Vemo le, da ne more vstati iz postelje in da komaj govori. Diagnozo poznamo, vendar tega trenutno ne bi želel oznanjati javnosti. Večinoma pa je njegovo življenje ogroženo,” je dodal Darko Mladić.

Radovan Karadžić in Ratko Mladić
Radovan Karadžić in Ratko Mladić sta simbol zločinov v BiH in tudi genocida. (Vir: PROFIMEDIA)

Opozoril je, da družini ne pošiljajo izvidov, da bi se prepričali, kako resna je situacija, zato so zaprosili za premestitev Mladića na zdravljenje v Srbijo. “Dobili smo nekaj skopih informacij, še vedno pa ne vemo, kdaj je bil premeščen v bolnišnico, pa tudi kakšno je njegovo trenutno stanje. Jasno je, da nam zdravstvena služba sodišča ugotovitve prikriva, kar pa ni prvič,” je še poudaril sin obsojenega vojnega zločinca.

Spomnimo, Mladić je bil po vojni v BiH na begu vse do leta 2011, ko ga je policija prijela v srbski vasi blizu Zrenjanina in ga izročila mednarodnemu sodišču. V Srebrenici so srbske sile pod njegovim vodstvom ubile več kot 8.000 muslimanskih mož in dečkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje