Množični morilec iz srednje šole v Parklandu priznal krivdo

Svet 20. Okt 202119:14 0 komentarjev
Nikolas Cruz
PROFIMEDIA

Nikolas Cruz, ki je leta 2018 na srednji šoli v Parklandu na Floridi izvedel enega najhujših strelskih pokolov v zgodovini ZDA, je danes na sodišču v Fort Lauderdalu priznal krivdo za 17 umorov. Porota bo sedaj odločila, ali mu bo kljub priznanju izrekla smrtno kazen.

“Danes smo videli hladnega in preračunljivega morilca, ki je priznal umor moje hčerke Gine in 16 drugih nedolžnih žrtev. Priznanje krivde je prvi korak v pravosodnem postopku, vendar za mojo družino to ne prinaša nič novega. Naša čudovita in ljubljena hči Gina je mrtva, njen morilec pa uživa v blagoslovu življenja v zaporu,” je izjavil oče ene od žrtev Tony Montalto in predstavil mnenje večine staršev in sorodnikov pobitih.

Po priznanju krivde se začenja postopek, v katerem bo dvanajstčlanska porota odločila ali bo 23-letnika obsodila na dosmrtni zapor brez možnosti pogojne izpustitve ali na smrt. Porotnike bodo izbirali predvidoma do konca decembra. Cruzovo priznanje krivde celoten postopek skrajšuje.

Obtožen je bil 17-kratnega umora in 17-kratnega poskusa umora v oteževalnih okoliščinah zaradi napada, ki ga je 14. februarja 2018, na valentinovo izvedel na njegovi nekdanji srednji šoli Marjory Stoneman v Parklandu blizu Fort Lauderdala. Napad je sprožil številne proteste proti orožju v ZDA, vendar bistvenih sprememb ni bilo.

Parkland
PROFIMEDIA

“Zelo mi je žal za vse, kar sem storil. Včasih kar ne morem živeti sam s sabo,” je dejal morilec in dodal, da si želi, da bi lahko o njegovi usodi odločali preživeli napada. Med napadom, ki je trajal sedem minut, je s polavtomatsko puško ubil 14 dijakov in dijakinj ter tri uslužbence srednje šole. Cruza so leta 2017 vrgli iz šole zaradi številnih izpadov z grožnjami in nasiljem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!