Potres z magnitudo 6,5 stresel Afganistan in Pakistan, zahteval je smrtne žrtve

Svet 21. Mar 202319:24 > 22:32 0 komentarjev
Afganistan, potres
PROFIMEDIA

Severni del Afganistana in Pakistana je stresel močan potres z magnitudo 6,5 poroča Al Džazira. Zahteval je vsaj tri življenja, tudi življenje mladoletnega dekleta.

Potres z magnitudo 6,5 je stresel severni del Afganistana in Pakistana. Epicenter potresa je bil okoli 40 kilometrov jugovzhodno od afganistanskega mesta Jurm, blizu meje s Pakistanom in Tadžikistanom. Po poročanju ameriške geološke službe USGS je potres nastal na globini 298 kilometrov v okolici gorovja Hindokuš.

Tiskovna agencija Reuters poroča, da je potres zahteval vsaj tri življenja: umrla sta dva človeka na vzhodu Afganistana, v sosednjem Pakistanu pa je življenje izgubilo 13-letno dekle. Nanjo se je podrla stena. Iz pakistanske province Khyber Pakhtunkhwa prav tako poročajo o več kot 300 poškodovanih.

Potres so čutili tudi prebivalci indijskega glavnega mesta New Delhi. Pakistanski meteorološki urad je sicer sporočil, da naj bi imel potres magnitudi 7,7, čutili pa so ga prebivalci glavnega mesta Islamabad. O tresenju tal poročajo še iz številnih drugih pakistanskih mest.

Sarah Hasan iz Islamabada je za Al Džaziro dejala, da so stene njene hiše močno stresle. “Potres se je začel počasi, nato pa je njegova moč naraščala. Hiša je vibrirala, stvari so se tresle. Nato je moč potresa popustila in po nekaj minutah se je zdelo, da se je tresenje umirilo,” je dejala 43-letnica.

Tiskovni predstavnik afganistanske vlade je medtem sporočil, da za zdaj ni poročil o morebitnih smrtnih žrtvah, a da zdravstveni centri in bolnišnice po državi ostajajo v visoki pripravljenosti, saj se tamkajšnje oblasti bojijo morebitnih popotresnih sunkov.

Junija 2022 je Afganistan prizadel najhujši potres v zadnjih dveh desetletjih. Tla so se tedaj stresla z magnitudo 5,9, umrlo je okoli tisoč ljudi, več tisoč je bilo ranjenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!