Močno sneženje ohromilo Kitajsko: vozniki v zametih obtičali po deset ur (VIDEO)

Svet 06. Feb 202410:49

Vsako leto v pričakovanju novega leta ob tem času milijoni Kitajcev iz velikih mest potujejo domov. Začelo se bo leto zmaja, ki v kitajski kulturi predstavlja srečo, bogastvo in moč. Vendar jim je zagodlo vreme, saj so morali zaradi obilnega sneženja odpovedati veliko letov in vlakov.

Na Kitajskem, kjer bodo praznovali novo leto in prihod pomladi, imajo v predprazničnih dneh težave z vremenom. Zaradi nenavadno močnega sneženja in mraza so v osrednji Kitajski odpovedali številne lete in vlake. Nastali so tudi številni prometni zastoji, ki so že sicer stalnica v tem delu leta.

Meteorologi za prihodnje dni napovedujejo nadaljnje sneženje, Kitajci po vsem svetu pa se pripravljajo na leto zmaja, ki bo po lunarnem koledarju nastopilo v soboto in bo trajalo do 28. januarja 2025.

Ob pričakovanju novega leta se bodo iz velikih mest na pot k družinam podali milijoni Kitajcev, v kitajski kulturi je namreč povezano s številnimi miti in običaji. Znotraj Kitajske se tradicije glede njegovega praznovanja sicer razlikujejo od regije do regije, vendar pa velja, da se na predvečer novega leta družina zbere na skupni večerji, navaja spletna enciklopedija Wikipedija.

Kitajsko novo leto
Milijoni Kitajcev hitijo domov v pričakovanju novega leta (Foto: Reuters)

Zaradi obilnega sneženja pa je v osrednjem delu Kitajske zaprtih več avtocest, nekateri vozniki so v snežnih zametih obtičali tudi do deset ur, je poročala državna televizija. Zimsko vreme je prizadelo tudi železniški in letalski promet. V Vuhanu je bilo odpovedanih več deset vlakov, začasno so zaprli letališče.

Še posebej so prizadete province Henan, Hubej in Hunan v osrednjem delu države, kjer je v ponedeljek en človek umrl, ko se je pod težo snega zrušila streha tržnice v mestu Jijang. Več ljudi je bilo tudi ranjenih.

Kitajci bodo imeli ob enem najpomembnejših praznikov do konca prihodnjega tedna osem dela prostih dni, oblasti pa pričakujejo, da bodo v tem času letos opravili rekordno število poti, potem ko so bila v zadnjih letih potovanja zaradi politike ničelne tolerance do covida-19 močno omejena.

Kaj prinaša zmajevo leto?

V skladu z eno od tradicij naj bi vsaka družina za kitajsko novo leto temeljito očistila svoj dom, iz njega “odnesla” vso nesrečo in “naredila prostor” za prihajajočo srečo. Precej razširjen je tudi običaj okraševanja oken in vrat z rdečimi papirnatimi izrezki.

Medtem ko je zmaj pri nas nekaj srhljivega in groznega, pa Kitajcem predstavlja srečo, bogastvo in moč, je pojasnil sinolog Severin Lorenčič. Mladi raziskovalec na oddelku za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani opozarja tudi na razliko v pojmovanju zmaja, ko svetovni mediji redno ravno s tem bitjem slikajo Ljudsko republiko Kitajsko.

Kot navaja španska tiskovna agencija EFE, nekateri kitajski mediji zato celo predlagajo, da se v tujini za naziv bitja, ki bo zaznamovalo novo leto, ne koristi beseda zmaj, pač pa kitajsko ustreznico, pismenko “long”.

Kitajski zmaj namreč ne bruha ognja, po navedbah kitajskega časnika Global Times pa njegova simbolika celo deluje kot spodbuda mladim parom, zaradi česar naj bi se ravno v letih zmaja rodilo več otrok kot po navadi. Povečalo naj bi se tudi število porok.