Motiv za strelski napad v Highland Parku v ZDA še ni znan

Svet 05. Jul 202220:32 2 komentarja
Streljanje na paradi v Chicagu
REUTERS/Cheney Orr

Policija je sporočila, da še ne pozna motiva za strelski napad, v katerem je 22-letnik v ponedeljek na udeležence in obiskovalce parade ob dnevu neodvisnosti v predmestju Chicaga Highland Park izstrelil 70 nabojev iz polavtomatske puške in ubil šest ljudi. Orožje so po napadu odkrili na strehi bližnje trgovine.

Strelca so aretirali nekaj ur po napadu in so ga že zaslišali, vendar pa policisti motiva za napad še ne poznajo. Obtožnica prav tako še ni pripravljena. Policisti sicer trdijo, da motiv za napad ni bilo sovraštvo do določene rase ali vere. Pri begu pred policijo se je napadalec oblekel v žensko in se pridružil bežeči množici.

Množica je uvodoma mislila, da pokajo praznične petarde, ko pa so začeli ljudje padati, je izbruhnila panika. Število ranjenih oziroma poškodovanih zato še narašča. Strelec naj bi ranil več kot 20 ljudi, več kot deset pa se jih je poškodovalo med begom. Podobni prizori so se odvili po različnih delih ZDA. Ljudje, ki so praznovali dan neodvisnosti, so ponekod petarde zamenjali za strele iz orožja in se razbežali. Televizija NBC poroča, da se je zaradi tega v Orlandu poškodovalo 12 ljudi.

Podobno je bilo tudi v Harrisburgu in Filadelfiji v Pensilvaniji, v Virginiji in Chicagu pa je prišlo do dejanskih strelskih napadov s po več kot štirimi smrtnimi žrtvami. Napad v premožnem Highland Parku je bil že 309. množični strelski napad letos v ZDA. Neprofitna organizacija Gun Violence Archive množični strelski napad opredeljuje kot napad, v katerem so zaradi strelnega orožja umrle najmanj štiri osebe, brez upoštevanja strelca.

Napad v Highland Parku je izvršil 22-letni belec Robert Crimo, ki je orožje za napad kupil pred letom dni, sicer povsem zakonito. Crimo, ki se je v prostem času ukvarjal s produciranjem rap glasbe, je v enega od svojih videoposnetkov vključil animirano podobo strelca, ki pobija ljudi, nato pa obleži v mlaki krvi. Robertov oče Bob Crimo je leta 2019 neuspešno kandidiral za župana Highland Parka, sinov strelski napad pa je sedaj najverjetneje poskrbel za konec njegove politične kariere. Napad je medtem zopet obudil razprave o razširjenosti orožja po ZDA, vendar zvezni kongres verjetno ne bo ukrepal, potem ko je zaradi pokolov pred dobrim tednom že potrdil prvo reformo orožarske zakonodaje po 30 letih.

Nekateri republikanski kandidati za politične položaje celo pozivajo rojake, naj to čim prej pozabijo in gledajo naprej, nekateri pa skušajo sedaj razpravo preusmeriti in krivdo za porast strelskih napadov pripisati pandemiji covida-19, zaradi katere so Američani več časa preživeli doma in na internetu, ob tem pa postajali jezni, malodušni in prestrašeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje