Muskov X zaradi širjenja dezinformacij in nasilnih vsebin v nemilosti pri EU

Svet 12. Okt 202322:26 1 komentar
X
Foto: PROFIMEDIA

Evropska komisija je danes od X zahtevala informacije, da bi preverila skladnost platforme z evropskim aktom o digitalnih storitvah (DSA). Zahteva sledi prijavam o domnevnem širjenju nezakonitih vsebin in dezinformacij, zlasti širjenju terorističnih in nasilnih vsebin ter sovražnega govora na omrežju X, je sporočila Evropska komisija.

Akt, ki je začel veljati novembra lani, ponudnikom digitalnih storitev, med drugim tudi platformi X, postavlja jasne obveze za zaščito njihovih uporabnikov pred nezakonitimi vsebinami, dezinformacijami in drugimi družbenimi tveganji.

Evropska komisija sedaj preiskuje skladnost platforme X z DSA, vključno z njenimi politikami in praksami v zvezi z obravnavanjem pritožb, oceno tveganja in ukrepi za spopadanje z odkritimi tveganji. Komisija pa je tudi pooblaščena, da od X zahteva dodatne informacije, da preveri, ali korektno izvaja določbe DSA.

Platforma X bo morala informacije glede aktivacije in delovanja protokola za krizno odzivanje posredovati do srede, za ostala področja pa do 31. oktobra. Na podlagi podanih informacij bo komisija nato presodila o nadaljnjih korakih. Evropska komisija lahko v okviru DSA platformam naloži globe za nepravilne, nepopolne ali zavajajoče informacije.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je že v torek v pismu spomnil lastnika omrežja X Elona Muska glede dolžnosti odstranjevanja nezakonite vsebine v povezavi z napadi gibanja Hamas na Izrael. Opozoril je, da se po omrežju X širijo nezakonite vsebine in dezinformacije glede dogajanja v Izraelu.

Breton je v pismu spomnil Muska na novo evropsko zakonodajo o večjih spletnih platformah, v okviru katere mora biti jasno označeno, katera vsebina je dovoljena in katera ne. “To je še toliko pomembneje, ko gre za nasilno in teroristično vsebino, ki se očitno širi po vaši platformi,” je opozoril Breton.

Izvršna direktorica podjetja Linda Yaccarino pa je v sredo v pismu Bretonu zapisala, da je platforma sprejela določene ukrepe za odstranitev ali označevanje več deset tisoč vsebin ter odstranila na stotine računov, povezanih s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje