Muzeji na recept. V Bruslju stavijo na njihovo zdravilno moč

Kultura 08. Jan 202307:30 0 komentarjev
Profimedia

V Bruslju so zdravniki in muzeji združili moči za pomoč ljudem z depresijo pri njihovem zdravljenju. V okviru šestmesečnega projekta so bolnikom z depresijo muzeji na voljo na recept. Pobudo za projekt je dala županja, ki ob tem pravi: "Nimamo česa izgubiti."

V belgijski prestolnici Bruselj so muzeji in zdravniki na pobudo bruseljske podžupanje Delphine Houba združili moči za pomoč ljudem z depresijo pri njihovem zdravljenju. Obiski muzejev so v okviru šestmesečnega projekta po vzoru Kanade na voljo na recept. Cilj je pomagati posameznikom, da najdejo pot iz osamljenosti, ki jo povzroča depresija.

V projektu trenutno sodeluje okoli 20 zdravnikov, med njimi je tudi zdravnik Vincent Lustygier, ki je prepričan, da lahko tako pomaga vsem svojim bolnikom. Večini od njih je ideja zanimiva, a “nekateri niso želeli sodelovati, ker si ne upajo iti ven in zapustiti svojega znanega okolja”, je povedal za nemški portal Deutsche Welle.

Preberite še: Kopanje v zelenju in terapija s tišino — gozd za dvomljivce

Sam že desetletja pri obravnavi svojih pacientov uporablja likovne tečaje in obiske muzejev, vendar pravi, da ima novi pristop več pomembnih vidikov. Eden med njimi je, da ima za bolnike, ki jim manjka samomotivacije, napisan recept večjo težo kot zgolj priporočilo. Poleg tega lahko muzej na recept obiščejo v družbi še treh oseb.

Preberite še: Svetovno znani egiptolog: “Vaša” mumija naj ostane v Sloveniji

“Ljudem, ki živijo sami ali imajo malo denarja, to omogoča občutek ponosa, ker lahko drugim ponudijo nekaj lepega,” je še povedal Lustygier in dodal, da so zelo veseli novega projekta.

V desetih letih se je število depresij podvojilo

Pilotni projekt je zagnala bruseljska podžupanja Delphine Houba, ki je izvedela za podoben projekt v Kanadi in ga je želela preizkusiti doma. Njen namen ni le pomoč vse večjemu številu oseb z duševnimi boleznimi, temveč tudi podpora zaradi pandemije covida-19 načetemu kulturnemu sektorju, za katerega je pristojna.

“V Belgiji se je število depresij v desetih letih podvojilo, kar je velik porast. Toliko ljudi trpi,” je za Deutsche Welle povedala podžupanja. “Nimamo česa izgubiti. Zdravniki nimajo česa izgubiti. Bolniki nimajo česa izgubiti. Za muzeje pa to pomeni le več obiskovalcev. Tako si lahko vsi delimo svojo kulturno dediščino,” je dodala.

V enem izmed poročil Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2009 je navedeno več kot 3000 študij, ki dokazujejo pomembno vlogo umetnosti pri preprečevanju bolezni, krepitvi zdravja ter obvladovanju in zdravljenju bolezni v celotnem življenjskem obdobju posameznika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!