N1 na ukrajinsko-poljski meji: Bo Poljsko obiskal ameriški predsednik?

Svet 16. Mar 202215:54 0 komentarjev

Novinarka N1 Sarajevo Adisa Imamović poroča z ukrajinsko-poljske meje, o beguncih, ki zapuščajo Ukrajino in bežijo pred vojno.

“Zjutraj do 7. ure je mejo prečkalo 13.600 ljudi, kar pomeni, da bo morda do konca dneva ali še bolj verjetno jutri in pojutrišnjem število beguncev iz Ukrajine na Poljsko preseglo dva milijona,” poroča Adisa Imamović, novinarka N1 Sarajevo. Danes na Poljskem stopa v veljavo zakon, ki ga je v soboto sprejel poljski državni zbor, in sicer bodo polnoletni begunci, ki nameravajo ostati na Poljskem, dobili osebno izkaznico, ki bo veljala eno leto in pol in s katero bodo dobili pravico do dela in zdravstvenega zavarovanja. Z današnjim dnem začne veljati tudi sistem izplačil nadomestil za Poljake, ki so v svoje domove sprejeli begunce. Sistem asimilacije beguncev iz Ukrajine in sprejema otrok v izobraževalni sistem se je že začel.

“V zadnjih dneh se veliko govori, ali bo Poljsko po Kamali Harris, ameriški podpredsednici, in po ameriškem državnem sekretarju Antonyju Blinknu obiskal tudi predsednik Joe Biden, ki prihaja na srečanje voditeljev evropskih držav 24. marca v Bruslju. Poljski minister za zunanje zadeve je rdejal, da bi bil to najboljši pokazatelj, kakšno je ameriško stališče v teh razmerah, in tudi močan odgovor Nata, če bi ameriški predsednik prišel osebno. Iz Bele hiše še vedno niso ne potrdili ne zanikali te možnosti,” še poroča novinarka.

Več v posnetku zgoraj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!