N1 STUDIO: Bilo je kot v futurističnem filmu

Svet 11. Sep 202112:09 > 13:05 1 komentar

Mineva 20 let od terorističnih napadov v ZDA, ki so šokirali svet. Napadi, največji teroristični napadi na ameriških tleh, so zahtevali skoraj 3000 življenj. O 11. septembru in posledicah sta v oddaji N1 STUDIO spregovorila dolgoletni diplomat dr. Ernest Petrič in politolog dr. Bogomil Ferfila (FDV). Svoje vtise o 11. septembru je delil tudi newyorški dopisnik STA Robert Poredoš.

“Tistega dne se zelo dobro spominjam. Bil sem prvi v pisarni – običajno sem bil prvi, pogosto sem odklepal. Prostori veleposlaništva so bili v stolpnici s sijajnim razgledom, vsako jutro sem gledal dvojčka. Tistega jutra sem videl, da se iz enega dvojčka kadi, malo pri vrhu, že prej pa sem videl letalo, ki je letelo zelo nizko. Ob tem sem si mislil: kako to, da tako nizko leti? V tistem trenutku je priletelo še drugo letalo, in postalo je jasno, da je to teroristični napad,” se je 11. septembra 2001 spominjal dr. Ernest Petrič, takratni stalni predstavnik RS v New Yorku.

“Prav tisti dan je žena želela na Svetovni trgovinski center (WTC) peljati deklico, ki je bila na obisku pri hčerki, ki pa je že začela šolo. Takoj sem ju poklical, naj nikamor ne hodita. Tako se je torej začel dan, ki je, kot navajajo tudi mediji, spremenil svet,” je dodal. Po njegovem pripovedovanju se življenje v New Yorku še nekaj časa po napadu ni vrnilo v ustaljene tirnice; da na pogorišču dvojčkov trohnijo človeška trupla, je spominjal nekakšen vonj v zraku.

“Dan po napadu sem se s podzemno železnico odpeljal na Manhattan in tam je bilo nadrealistično. Vlaki so bili povsem prazni, na prostem je bilo kot v futurističnem filmu, nikjer ni bilo nikogar. Veter je pihal, bila je čista tišina. WTC je gorel še najmanj teden po zrušitvi,” pa se terorističnih napadov spominja dopisnik STA v New Yorku Robert Poredoš, ki je prav tako videl vozila, ki so odvažala trupla.

“Zadeli pentagon, Bele hiše ne bi”

Dr. Bogomil Ferfila je spregovoril o nekaterih podrobnostih 11. septembra, ki so javnosti manj znane. Kot je povedal, so pristojni odsvetovali uporabo Pentagona – zgradba je uporabno dovoljenje dobila leta 1943 – saj je preveč viden iz zraka. Tako je bil dostopna tarča napadalcem – 13 od 19 je bilo Savdijcev – ki so se urili na manjših letalih. Bele hiše, kamor so predvidoma želeli strmoglaviti četrto ugrabljeno letalo, ne bi dosegli, je povedal dr. Ferfila. “Zgrešiš jo lahko, ko stojiš pred njo.”

Teroristični napadi 11. septembra so pretresli ZDA. “Prizadeti so bili ameriška čast, ponos, samozavest. To je novi Pearl Harbour, so mnogi govorili,” je povedal dr. Petrič in spregovoril o vojaškem posredovanju v Afganistanu, ki je sledilo talibanskemu ščitenju Al Kaide, “zgodila se je velika napaka. Na vzhod smo želeli prenesti našo civilizacijo. A to je konservativna družba. Afganistan smo želeli narediti modernega, demokratičnega. A to bi moralo dozoreti tam, zdaj pa bodo, ob vrnitvi talibanov, ceno plačevale ženske in deklice, povračilnih ukrepov pa se bojijo tudi sodelavci zahodnih sil.”

Da je bil “11. september uvod invazije Amerike na cel islamski svet”, pa je komentiral dr. Ferfila in se strinjal, da vnašanje “Zahoda v islamski svet ni bilo uspešno”. Kot je še povedal, se “islamskega sveta ne da pokoriti”.

Se je Zahod iz neuspešnega vojaškega posredovanja v Afganistanu kaj naučil? “Morda Zahod da, a ZDA se niso. To, kar zdaj počne predsednik Joe Biden proti Kitajski, je nekaj podobnega kot civilizacijski napad na islamski svet,” je menil in pojasnil, da v Beli hiši vztrajajo, da je Kitajska, podobno kot islamski svet, drugačna.

Na vprašanje, ali bodo ZDA ponovno poskusile z izvažanjem demokracije, pa je dr. Petrič komentiral, da Amerika vsaj nekaj časa tega ne bo ponovno poskusila. “A tudi z Vietnamom se je nekaj naučila, pa je to hitro pozabila,” je dodal.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate tukaj:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje