Prvi indici o mirovnih pogovorih, Ukrajinci v pričakovanju težke noči

Svet 25. Feb 202204:20 > 01. Mar 2022 14:16 6 komentarjev

Ruske vojaške enote so okrog 10. ure vstopile v Kijev, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Že zgodaj zjutraj je v ukrajinski prestolnici odjeknilo več eksplozij. Ostanki rakete so zadeli tudi stanovanjsko stavbo in jo močno poškodovale. Medtem je EU sprejela razširjen paket sankcij zoper Rusijo. Popoldan je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da so ponovno prevzeli nadzor nad letališčem Hostomel v bližini Kijeva. Ruski predsednik Vladimir Putin je nagovoril ukrajinske vojake in jih pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce. Svet Evrope je začasno izključil vse ruske predstavnike, tudi OECD naj bi uradno končala pristopni proces Rusije. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva pa je opozorila, da bi pristop Finske ali Švedske k obrambnemu zavezništvu Nato sprožil resen odziv Moskve. Nato bo na vzhodnem krilu Evrope namestil odzivne sile. Kijev je poudaril, da je pripravljen na mirovna pogajanja, ukrajinski in ruski uradniki so razpravljali o času in kraju. V tujih medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo:

00.15: Varnostni svet ZN pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Predlog resolucije so pripravile ZDA skupaj z drugimi članicami Varnostnega sveta.

23.44: Ukrajinski mediji poročajo o streljanju v Kijevu.

23.40: Ukrajinski predsednik Zelenski je v video nagovoru posvaril, da bodo Rusi v prihodnjih urah napadli Kijev. “Ta noč bo težka, zelo težka, a jutro bo prišlo,” je dejal po poročanju BBC. “To noč bo sovražnik uporabil vsa razpoložljiva sredstva, da zlomi naš odpor. To noč bodo začeli napad. To noč moramo vztrajati. Usoda Ukrajine se zdaj odloča,” je navedel. Dodal je, da si Ukrajina ne more privoščiti, da bi izgubila prestolnico.

23.25: Odnosi med Moskvo in Zahodom se približujejo točki brez vrnitve, je opozorila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova. Kritično se je odzvala na sankcije Zahoda proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu ter jih označila za dokaz popolne nemoči zunanje politike Zahoda. “Dejstvo je, da smo blizu meje, kjer se začne točka brez vrnitve,” je za rusko televizijo povedala Maria Zaharova, povzemajo tuje tiskovne agencije. Sankcije Zahoda proti Putinu in Lavrovu so ponjenih besedah “primer in dokaz popolne nemoči zunanje politike” Zahoda.

23.18: Tudi Kanada je napovedala sankcije neposredno zoper ruskega predsednika Putina in njegovega zunanjega ministra Lavrova, kot so jih uvedle že Velika Britanija in EU, ZDA pa jih je napovedala.

23.15: Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je sporočila, da je Ukrajina po ruski agresiji zaprosila za dodatno pomoč, ki bo zagotovljena. ZN pa nameravajo v treh mesecih zbrati milijardo dolarjev donacij za humanitarno pomoč Ukrajini.

Posvetovanja o morebitnih mirovnih pogajanjih

22.30: Rusko zunanje ministrstvo je navedlo, da je Kijev predlagal vrnitev k pogovorom z Moskvo, poroča AlJazeera. Tudi dopisnik Reutersa je na Twitterju zapisal, da je tiskovni predstavnik Zelenskega Sergej Nikiforov dejal, da je Kijev sprejel predlog ruskega predsednika in je pripravljen na mirovna pogajanja ter sklenitev premirja z Rusijo. To so potrdili tudi svetovni mediji. “Moram zavrniti očitke, da smo zavrnili pogajanja. Ukrajina je bila in je vedno pripravljena na pogajanja o miru in premirju. To je naše trajno stališče. Sprejeli smo predlog ruskega predsednika,” je Nikiforov zapisal na svojem Facebook profilu. Po besedah Nikoforova potekajo posvetovanja o kraju in času morebitnih mirovnih pogajanj. Prej, ko se bodo pogajanja začela, več bo možnosti za vrnitev v normalno življenje, je dodal. Kot je na Twitterju zapisal madžarski državni sekretar za mednarodne komunikacije in odnose Zoltan Kovacs, se je Madžarska ponudila, da bo gostila rusko-ukrajinska mirovna pogajanja.

22.05: Iz Kijeva poročajo o dodatnih eksplozijah in zračnih napadih. Kot navaja CNN, so se v ukrajinski prestolnici oglasile zvočne sirene. Ko so se v Kijevu oglasile sirene, je lokalna televizija Pryamyy TV prekinila program s sporočilom: “Vrnili se bomo po koncu opozorila o zračnem napadu,” še navja CNN. O eksplozijah poročajo tudi iz Donecka.

22.00: Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je po poročanju CNN uradno končala pristopni proces, da Rusija postane članica organizacije. Proces je bil preložen že leta 2014 po ruski priključitvi Krima. “Svet je tudi pozval generalnega sekretarja, naj sprejme potrebne ukrepe za zaprtje moskovskega urada OECD,” so zapisali v izjavi.

21.55: Ruske vojske naj bi kot talce zadrževale 92 članov operativnega osebja černobilske elektrarne je na tiskovni konferenci v Washingtonu dejala ukrajinska veleposlanica v ZDA Oksana Markarova. Dodala je, da zaradi tega nemorejo delati v siceršnjih izmenah, kar pomeni, da ne upoštevajo vseh regulacij, ki so v veljavi za delo v elektrarni, poroča CNN.

21.40: Hekerska skupina Anonymous naj bi prišla do baze podatkov ruskega obrambnega ministrstva. Osebne podatke zaposlenih je delila na svojem Twitter profilu. Anonymus je danes Rusiji napovedala kibernetsko vojno.

21.20: Britanska vlada je odredila zamrznitev Putinovega in Lavrovovega premoženja, kar je pred tem že storila EU.

21.10: Humanitarne enote Združenih narodov (ZN) bodo ostale v Ukrajini, kjer si bodo prizadevale za razširitev in povečanje njihovega delovanja, je dejal Martin Griffiths iz Urada ZN za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA). Dodal je, da so ZN samo v letošnjem letu v regijo Donbas odposlali 150 ton pomoči ter poudaril, da se je osebje trenutno sicer zateklo v zaklonišča, a si še naprej prizadeva za pomoč v regiji.

20.55: Tudi ZDA nameravajo uvesti sankcije neposredno proti ruskemu predsedniku Putinu, poroča CNN, in to še danes. Sankcije proti Putinu in njegovemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu je napovedala tudi Velika Britanija.

20.50: Ukrajinski predsednik vlade Denis Šmihal je na Twitterju pozval Nato, ZDA in Evropo naj zaprejo zračni prostor nad Ukrajino. “Še naprej branimo lastno zemljo, ne bomo obupali. Držimo črto,” je zapisal. “Ampak potrebujemo vašo pomoč. Ne gre za vaš vojaški spopad z Rusijo. To bo ustavilo vojno. Rešite življenja Ukrajincev,” je zapisal.

20.30: Vlada je na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata.

20.20: Nevladna organizacija Zdravniki brez meja je naznanila, da zaključujejo s svojimi aktivnostmi v Ukrajini. “Drastična sprememba konteksta pomeni, da smo morali sprejeti bolečo odločitev, da ustavimo svoje dejavnosti,” so po poročanju Politica zapisali v sporočilu za javnost.

Vojna v Ukrajini
Maksim Levin/REUTERS

20.10: Na podlagi dokumenta, ki ga je uspela pridobiti nekdanja novinarka medijske hiše CNN, naj bi rusko ministrstvo za zdravje odredilo vsem zdravstvenim organizacijam v državi, naj nemudoma določijo zdravstveno osebje, ki je zmožno dela ter se lahko premesti na zahtevane lokacije. Dokument, ki ga je pridobila novinarka, naj bi danes podpisal ruski minister za zdravje, v njem pa je navedeno, naj bodo zdravstvene organizacije pripravljene, da se “nemudoma odzovejo na aktivnosti, ki bodo usmerjene k reševanju življenj in ohranjanju zdravja ruskega prebivalstva”. Do šeste ure po lokalnem času naj bi tako ministrstvu za zdravje Ruske federacije posredovali seznam zdravniškega osebja, vključujoč njihove polne nazive, delovne pozicije in kontaktne podatke.

20.04: V Ukrajino je prispela prva javno priznana pošiljka vojaške pomoči od začetka ruske invazije, poroča CNN. Poljska je po besedah obrambnega ministra Mariusza Blaszczaka v Ukrajino poslala konvoj s strelivom. “Konvoj streliva, ki ga podarjamo Ukrajini, je že prišel do naših sosedov. Ukrajincem stojimo ob strani in izkazujemo solidarnost proti ruski agresiji,” je zapisal na Twitterju.

Eksplozije v Kijevu

20.00: Župan ukrajinske prestolnice Kijev Vitalij Kličko je na Twitterju zapisal, da je v časovnem obdobju od 3 do 5 minut v prestolnici v bližini elektrarne odjeknilo pet eksplozij. “Službe za nujne primere se odzivajo,” je dodal. “Stanje zdaj – brez pretiravanja – ogroža Kijev,” je dodal. Noč bo po njegovih besedah “zelo težka”. Priča tiskovne agencije Reuters je dejala, da so v prestolnici slišali topniške naboje. Druga priča je za tiskovno agencijo povedala, da je bilo v zahodnem delu Kijeva intenzivno streljanje.

19.40: Guardian in BBC poročata o glasnih eksplozijah v ukrajinski prestolnici Kijev.

19.30: Rusija je zaradi “cenzure” vsaj delno omejila dostop do Facebooka.

19.20: Ukrajinski predsednik Zelenski in ameriški predsednik Biden sta znova spregovorila o tem, da bo ZDA Ukrajini zagotovila obsežno obrambno pomoč. “O krepitvi sankcij, konkretni obrambni pomoči in protivojni koaliciji se mse pravkar pogovarjal z ameriškim predsednikom. Hvaležen ZDA za močno podporo Ukrajine,” je Zelenski zapisal na Twitterju.

19.00: Tudi slovenska prestolnica je v znak solidarnosti z ukrajinskim ljudstvom v barve ukrajinske zastave obarvala ljubljanski grad.

18.40: Ukrajinski predsednik Zelenski je v video sporočilu zavrgel govorice, da je pobegnil iz Kijeva. “Vsi smo tukaj,” je dejal, obkrožen s ključnimi svetovalci in premierjem. “Ščitimo svojo neodvisnost, svojo državo. In tako bomo še naprej,” je dodal.

18.35: Države članice zveze Nato bodo napotile več vojakov v vzhodno Evropo, so po poročanju Guardiana sporočili svetovni voditelji. V skupni izjavi po virtualnem vrhu, ki mu je predsedoval generalni sekretar zveze Jens Stoltenberg, je trideset voditeljev Nata dejalo: “Nikogar ne bi smela preslepiti ruska vlada laž. Zdaj izvajamo pomembne dodatne obrambne razporeditve sil v vzhodni del zavezništva.” Nato bo na vzhodnem krilu Evrope namestil odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Gre za sploh prvo namestitev teh sil z namenom skupne obrambe, je dejal Stoltenberg.

18.25: Govorili smo z urednikom ukrajinske televizijske postaje Kanal Ukrajina Andrijem Bistrovom, ki je v Kijevu. Pravi, da je zdaj najbolj pomembno ločiti resnico od lažnih informacij. “Potrebujemo orožje, vojaško pomoč in prave informacije,” sporoča iz Kijeva. Preberite pogovor tukaj.

N1

18.22: Ukrajinski stražarji so na osrednji železniški postaji v Kijevu izstrelili nekaj opozorilnih strelov, da bi preprečili stampedo, ki bi lahko nastal v množici ljudi, ki so se skušali prebiti na evakuacijske vlake, ki peljejo do mesta Lvova, poroča Reuters.

18.18: V Bruslju so zunanji ministri EU potrdili drugi sveženj sankcij, ki med drugim vključuje tudi sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu. To med drugim pomeni tudi, da bi EU zamrznila vse premoženje, ki ga v Evropi imata Putin in Lavrov. Preberite tukaj.

18.15: Ukrajinski uradniki za kibernetsko varnost pravijo, da hekerji iz sosednje Belorusije ciljajo na zasebne elektronske naslove ukrajinskega vojaškega osebja “in povezanih oseb”, poroča Reuters.

18.10: Več virov poroča o velikem požaru in vsaj eni veliki eksploziji v drugem največjem ukrajinskem mestu Harkov, ki je blizu ruske meje. Po poročanju BBC so tamkajšnje prebivalce pozvali, naj se skrijejo v bližnje postaje podzemne železnice. Na družbenih medijih se širijo tudi posnetki, ki pa niso bili neodvisno preverjeni. Po besedah ukrajinskega predsednika Zelenskega so bili hudi spopadi tudi v severnem mestu Černigov, ki leži med belorusko mejo in Kijevom, ter v Melitopolu na jugovzhodu. Po navedbah regionalnih uradnikov so ruske sile prebile obrambo Hersona, velikega mesta na jugu Ukrajine.

17.50: Ruskim izvajalcem ne bo dovoljeno nastopati na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije. Preberite tukaj.

17.45: Po poročanju agencije AFP je iz Ukrajine v zadnjih 24 urah prebeglo več kot 50 tisoč Ukrajincev, večina njih naj bi se odpravila v Moldavijo in na Poljsko.

Ukrajinsko-slovaška meja
Radovan Stoklasa/REUTERS

17.40: Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je opozorila, da bi pristop Finske ali Švedske k obrambnemu zavezništvu Nato sprožil resen odziv Moskve, poročata BBC in Guardian. Zagrozila je, da bi, če bi se katera od nordijskih držav skušala pridružiti varnostnemu zavezništvu, imelo “resne vojaške in politične posledice, zaradi katerih bo naša država morala sprejeti vzajemne korake”, poročajo ruske tiskovne agencije. “Zavezanost finske vlade vojaški politiki neuvrščenosti razumemo kot pomemben dejavnik pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti v severni Evropi,” je dejala.

17.35: V Ukrajini se nadaljujejo pozivi državljanom, naj se uprejo ruski vojski. Prostovoljskim enotam so v Kijevu razdelili 18.000 avtomatskih pušk. V eni izmed prostovoljskih skupin je tudi nekdanji predsednik Petro Porošenko. Preberite več tukaj.

ukrajin, orožje
Mikhail Palinchak/Pool via REUTERS

17.25: Po navedbah CNN poteka zahodno od Mariupola na Azovskem morju “amfibijski napad”, pri čemer navaja visokega ameriškega obrambnega uradnika. Ta naj bi dodal, da Rusija na obalo spravljajo potencialno na tisoče članov mornarice. “Splošna domneva je, da se bodo premaknili proti severovzhodu, proti Mariupolu in regiji Donbas,” navaja CNN.

17.22: Slovensko zunanje ministrstvo odsvetuje vsa potovanja ne samo v Ukrajino, pač pa tudi na vsa mejna območja s to državo. Prva tako odsvetujejo nenujna potovanja v Rusijo, Belorusijo in Moldavijo.

17.20: EU namerava zaradi ruske invazije na Ukrajino zamrzniti sredstva ruskega predsednika Vladimirja Putina ter zunanjega ministra Sergeja Lavrova. A postavlja se vprašanje, ali in koliko jih sploh imata v EU. Preberite tukaj.

17.15: Operaterja A1 in Telemach bosta uporabnikom za lažjo komunikacijo z znanci v prihodnjih tednih nudila brezplačne klice v Ukrajino. Preberite več v prispevku Operaterji omogočajo brezplačne klice v Ukrajino.

Svet Evrope začasno izključil ruske predstavnike

17.11: Po poročanju tiskovne agencije AFP je Svet Evrope zaradi napada na Ukrajino začasno izključil vse predstavnike Rusije. Stalni predstavniki 47 držav članic so se dogovorili, da bodo na pobudo Ukrajine in Poljske Ruski federaciji začasno odvzeli pravico do zastopanja v Svetu Evrope.

17.05: Po informacijah N1 sta uslužbenka protokola in varnostnik-inšpektor, ki sta v Ukrajino zaradi načrtovanega obiska predsednika vlade Janeza Janše odpotovala v sredo, še vedno v Kijevu. Pristojne vladne službe po naših informacijah mrzlično iščejo načine, kako ju spraviti domov, a se srečujejo z vrsto težav. Ena večjih je gotovo ta, da v tem trenutku iz Ukrajine ni mogoče vzpostaviti humanitarnih koridorjev. Preberite tukaj.

16.55: Svet EU je začel s postopki, s pomočjo katerih bo članstvo Rusije v Svetu EU suspendirano. Rusija je bila članica Sveta od leta 1996, po priključitvi Krima leta 2014 je bila začasno izključena, vendar so ji leta 2019 vrnili polno članstvo. Ob 17. uri bomo V ŽIVO spremljali novinarsko konferenco ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja.

16.50: Novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić poroča o gneči na avtocesti, kar kaže na to, da se je kljub omejitvam veliko ljudi odločilo zapustiti državo. “Od Kijeva smo oddaljeni 150 kilometrov, vozimo se 6 ur neprestano v koloni,” je zapisala na Twitterju. “Bencinske črpalke ne delajo, razen kakšne, tudi nesreče so, ker nekateri vozijo v nasprotno smer. Ocenjuje se, da je mesto v 48 urah zapustilo na stotine tisoč,” je pojasnila.

16.45: Poljski premier Mateusz Morawiecki je sporočil, da bo zaradi ruskega napada na Ukrajino Poljska zaprla svoj zračni prostor za ruske letalske družbe. Prepoved naj bi začela veljati ob polnoči. Poljskemu koraku se želi pridružiti tudi Češka, poročajo tuje tiskovne agencije.

16.35: Po poročanju Guardiana so ruske sile obnovile svoj napad na vzhodno mesto Harkov, ki so ga zadele z zračnimi napadi in granatiranjem. V Harkovu so bile eksplozije že v četrtek zjutraj. Prebivalci mesta blizu ruske meje naj bi že prej poročali o sirenih zračnih napadov in zvokih bombnikov. Novinar Roland Oliphant (Telegraph), ki je poročal iz okolice Harkova, je na Twitterju zapisal, da zveni, kot da je večnamenski raketni sistem zadel mesto.

16.30: Namestnica veleposlanika Ukrajine v Sloveniji Natalia Markevych je na novinarski konferenci predstavila zadnje informacije, ki so jih prejeli iz napadene Ukrajine. Kot je poudarila, se ukrajinski vojaki ne borijo in umirajo le za Ukrajino, temveč za ves svet.

16.25: Tudi v Ljubljani so se na protestnem shodu zbrali nasprotniki ruske agresije na Ukrajino. Dogajanje spremljamo v živo.

Protest Ljubljana
N1

16.10: Ruski predsednik Vladimir Putin je ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce, ki jih je označil za “neonaciste” in “odvisnike od mamil”. “Vzemite oblast v svoje roke. Mislim, da se bomo lažje pogajali z vami kot s to bando neonacistov in odvisnikov od mamil,” je ukrajinsko vojsko pozval v nagovoru, ki ga je predvajala ruska televizija. Več preberite tukaj.

16.00: Hekerska skupina Anonymous je sporočila, da je zdaj “uradno v kibernetski vojni proti ruski vladi”, poroča Guardian. Sporočilo prihaja potem, ko je več spletnih strani ruske vlade, pa tudi novičarska stran RT žrtev napadov, v katerih so bile onemogoče njihove storitve.

15.59: Ukrajina “razmišlja o predlogu” Rusije, da bi se dobili na diplomatskih pogovorih v beloruski prestolnici Minsk. Informacijo je za CNN potrdil predstavnik administracije ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič.

15.44: Ukrajinske oblasti so sporočile, da se je raven radioaktivnega sevanja na zaprtem območju okoli nekdanje jedrske elektrarne Černobil, ki so ga v četrtek zasedle ruske sile, povečala. Opozorili so, da bi utegnilo imeti to strašne posledice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

15.40: V Kijev prihaja vse več vojaških vozil za obrambo mesta pred ruskimi silami, sporoča ukrajinsko notranje ministrstvo. Pred tem je župan prestolnice Vitalij Kličko napovedal, da mesto prehaja v fazo obrambe, vse prebivalce pa je pozval, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da se uprejo ruski vojski.

Ukrajinski zunanji minister zahteval izključitev Rusije iz sistema SWIFT

15.35: Ukrajinski zunanji minister Dimitri Kuleba je evropske voditelje pozval k uvedbi še bolj strogih sankcij. “Vsako leto na komemoracijah pravite ‘Nikoli več’. Sedaj imate priložnost, da preidete k dejanjem,” je zapisal na Twitterju in zahteval izključitev Rusije iz sistema SWIFT. Po telefonskem pogovoru z ameriškim državnim sekretarjem Antonijem Blinknom je ZDA pozval, naj uporabi svojo moč in prepriča tiste države EU, ki si še obotavljajo, da bi Rusijo izključili iz sistema SWIFT. Kremelj pa naj bi na sankcije Zahoda odgovoril s svojimi povračilnimi ukrepi, ki naj bi temeljili na principu recipročnosti. Tiskovni predstavnik Dimitri Peskov je dejal, da bodo vse sankcije, ki jih pripravlja Zahod, Rusiji sicer povzročile nekaj težav, vendar so te rešljive.

15.30: Turčija sporoča, da ne more ustaviti prehoda vojaških ladij skozi svoje ožine. Ukrajina je sicer včeraj prosila Ankaro, naj ruskim ladjam prepreči plovbo preko ožin Bospor in Dardanele.

15.17: Slovenska vlada bo imela ob 17.30 izredno sejo o aktualnih razmerah v povezavi z vojaško agresijo Rusije v Ukrajini.

15.10: Rusija je pripravljena poslati diplomate v Minsk (Belorusija) na pogovore z Ukrajino. Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja, je Putin pripravljen poslati predstavnike ministrstev za obrambo in zunanje zadeve v belorusko prestolnico. Razpravljali bi o “nevtralnem statusu Ukrajine” in dodal, da sta bistven del ukrajinska “demilitarizacija in denacifikacija.”

14.50: Posnetek porušenega mostu čez reko Teteriv, ki so ga dopoldan porušili Ukrajinci, da bi ruski vojski in tankom onemogočili premik proti središču Kijeva.

14.44: EU naj bi uvedla sankcije proti ruskemu predsedniku Putinu in zunanjemu ministru Lavrovu, poročajo tuji mediji. To bi pomenilo, da bi zanju veljala zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU.

14.30: Služba državne mejne straže Ukrajine je prepovedala moškim državljanom, starim od 18 do 60 let, da zapustijo državo, saj jih potrebujejo za imobilizacijo v boju proti Rusiji. Po podatkih ukrajinskih oblasti so od začetka ruskega napada v četrtek zjutraj razdelili okrog 18.000 pušk s strelivom.

14.25: Novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić se z ekipo umika iz nevarnega Kijeva. Preberite v prispevku Ekipa N1 zapušča Kijev: Na cestah je gneča, ljudje odhajajo.

14.23: Ukrajinski predsednik Zelenski je danes v izjavi, ki jo je objavil njegov tiskovni urad, pozval vse Evropejce z bojnimi izkušnjami, naj z orožjem pridejo v Ukrajino in branijo državo pred vdorom ruskih sil. Prav tako je Zahod obtožil, da prepočasi pomaga njegovi državi in zahteval dodatno pomoč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

14.15: Moldavska pomorska agencija je sporočila, da so v bližini ukrajinskega pristanišča Odesa raketa zadela tanker s kemikalijami, ki je plul pod moldavsko zastavo. Na njej je bila ruska posadka, poroča Reuters. Dve osebi naj bi bili ranjeni in naj bi bili v kritičnem stanju, ni pa znano, kdo je napadel tanker.

Janša s tremi predlogi pomoči Ukrajini

14.06: Na Twitterju se je oglasil slovenski predsednik vlade Janez Janša. V treh predlogih, kako pomagati Ukrajini in kako zmagati v vojni za Evropo, je predlagal, da Nato zapre zračni prostor nad Ukrajino in s tem agresorski ruski vojski odvzame strateško prednost.” Kot drugo je zapisal, da naj EU Ukrajini zagotovi perspektivo članstva, demokratični svet pa naj s sankcijami izolira Putinom režim.

14.00: Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so prevzeli nadzor nad letališčem Hostomel, kar predstavlja pomembno točko, CNN povzema rusko tiskovno agencijo Interfax. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da je bilo ubitih več kot 200 ukrajinskih vojakov. Trditve niso bile neodvisno preverjene. Na letališču Hostomel lahko pristajajo težka transportna letala, kar pomeni, da bi lahko Rusija neposredno pripeljala vojake neposredno na obrobje Kijeva, poroča The Guardian.

13.48: Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je na Twitterju zapisal, da je današnji ruski napad na vrtec in sirotišnico “vojni zločin in kršitev Rimskega statuta (ustanovna pogodba Mednarodnega kazenskega sodišča, op. p.). Skupaj z generalnim tožilstvom zbirajo dokaze in ostale stvari, ki jih bomo nemudoma poslali v Haag,” je zapisal. Kateri vrtec naj bi bil napaden, Kuleba ni bolj natančno opredelil.

13.30 Ukrajinski predsednik Zelenski se je znova oglasil. Pohvalil je pogum ukrajinskih vojakov, nato pa je v ruskem jeziku pozval Putina, naj začne pogajanja z njegovo vlado. “Še enkrat bi rad nagovoril Putina. Boji potekajo po celotnem ozemlju Ukrajine. Usedimo se za pogajalsko mizo in ustavimo pobijanje ljudi,” je dejal Zelenski.

13.00: Rusko vojaško letališče v mestu Milerovo v bližini ukrajinske meje je zadela najmanj ena raketa, poroča CNN. Sklicujejo se na posnetke in slike z družabnih omrežij in njihovih geolociranj. Ni sicer znano, kdo je izvedel napad, brez komentarja pa sta obe strani. Na posnetku raketa kratkega dosega zadene letališče. Lokalni mediji poročajo, da so zadeli vojaški objekt, podatkov o ranjenih pa ni.

12.36: Novinarka N1 Hrvaška Ana Mlinarič se je v zaklonišču pogovarjala z nekaterimi prebivalci Kijeva. “Danes je za Kijev dan odločitve, danes bomo vedeli,” sta ji povedala oče in sin.

12.15: Francoski finančni minister Bruno Le Maire je dopoldan izrazil željo, da bi finančno osamili Rusijo. “Želimo pretrgati vse njene povezave z globalnim finančnim sistemom,” je dejal Le Maire. Ena od idej je, da bi EU Rusijo izključila iz sistema za medbančno komunikacijo SWIFT, vendar znotraj EU ni enotnega mnenja. Kaj sploh je SWIFT, si lahko preberete v članku z naslovom Kaj je SWIFT, bi Rusijo lahko izključili in zakaj je Nemčija proti?.

Slike današnjega stanja v Ukrajini:

Poškodovan blok Kijev Poškodovan blok Kijev
Umit Bektas/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Umit Bektas/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Umit Bektas/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Umit Bektas/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS
Ukrajina vojna Ukrajina vojna
Gleb Garanich/REUTERS
Harkov Harkov
Maksim Levin/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Alexander Ermochenko/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Kacper Pempel/REUTERS
Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski
Urad predsednika Ukrajine
Ruska vojaška mornarica Ruska vojaška mornarica
Maksim Levin/REUTERS
Ruska vojska Ruska vojska
Maksim Levin/REUTERS
Harkov Harkov
Maksim Levin/REUTERS
Vojna v Ukrajini Vojna v Ukrajini
Maksim Levin/REUTERS

11.56: Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na izjavi v Moskvi dejal, da so se pripravljeni pogajati z Ukrajinci, vendar le v primeru, če ukrajinska vojska položi orožje in se preda. Dodal je, da Rusija ne priznava ukrajinskega političnega vodstva kot demokratičnega in da želijo demilitarizirati Ukrajino.

11.45: Kitajska se je ponovno izrekla proti sankcijam, ki se uvajajo proti Moskvi po ruski invaziji na Ukrajino. “Ponovno poudarjam, da sankcije nikoli niso bile učinkovit način reševanja težav,” je danes dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin.

11.39: Po včerajšnjem začetku vojne so meje s Poljsko, Romunijo, Madžarsko in Slovaško preplavili begunci. Reuters poroča, da Ukrajina čez mejo večinoma spušča le ženske in otroke, medtem ko je moškim, starim od 18 do 60 let, omejila izhod iz države. Namestnik poljskega notranjega ministra Pawel Szefernaker pa dodaja, da Ukrajinci iz države ne spuščajo avtobusov, saj želijo zadržati vse moške,  ki so primerni za vpoklic, med njimi pa so tudi vozniki avtobusov.

11.20: Reuters je objavil razbitine neidentificiranega letala, ki je danes strmoglavilo na stanovanjsko hišo.

11.00: Po poročanju BBC, so se ruske sile očitno zbrale v okrožju Obolon, ki je od kijevskega parlamenta in središča mesta oddaljen okrog devet kilometrov. Sicer več medijev in uporabnikov Twitterja poroča, da naj bi ruski vojaki že dosegli središče prestolnice, vendar za zdaj ni uradnih potrditev. Danes so v Kijevu odjeknile tri eksplozije, dvakrat se je do zdaj oglasila sirena za nevarnost, ljudje pa so se zatekli na postaje podzemne železnice. Ulice v središču mesta so zelo prazne.

Finale lige prvakov ne bo v St. Peterburgu

10.50: Evropska nogometna zveza (Uefa) je sprejela odločitev, da finala lige prvakov 28. maja ne bo gostil ruski St. Peterburg.

10.45: Po družbenih omrežjih v zadnjih dneh kroži ogromno posnetkov in fotografij, ki nimajo nobene povezave z vojno v Ukrajini. Več v članku Vojna v Ukrajini: ne verjemite vsemu, kar vidite na družbenih omrežjih.

10.37: Rusko obrambno ministrstvo je v izjavi zapisalo, da so osebje v jedrski elektrarni Černobil, ki so jo osvojili včeraj, zajeli, “da bi zaščiti območje”. Tako so po njihovih besedah preprečili, da ne bi “nacionalistične skupine in druge teroristične organizacije” izkoristile razmere v države za jedrsko provokacijo.

10.30: Ukrajinsko ministrstvo za obrambo se je znova oglasilo na Twitterju in pozvalo vse, ki so pripravljeni, naj se jim pridružijo v boju proti ruski vojski. “Danes Ukrajina potrebuje vse. Vsi postopki za pridružitev so poenostavljeni. Potrebujete le potni list in identifikacijsko številko. Starostne omejitve ni,” so zapisali izjavo poveljnika vojaških sil Jurija Galuškina. Ukrajinski obrambni minister Aleksej Reznikov je naknadno razložil, da je starostna neomejitev mišljena za starejše od 60 let in ne mladoletne. Za vojsko so tako primerni moški stari moški med 18 in 60 let.

10.10: Razmere v ukrajinski prestolnici so zelo težke, potem ko je Rusija zgodaj zjutraj začela bombardirati mesto,” je po pogovorih z ukrajinskim kolegom pred tem sporočil poljski predsednik Andrzej Duda. Brezpilotna letala mečejo bombe na stanovanjske hiše, ljudje umirajo”. “Gre za očitno teroristično dejanje, katerega cilj je zlomiti moralo, a so Ukrajinci trdno odločeni braniti prestolnico,” je še dodal. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes obsodil ruske enote, da v invaziji na Ukrajino napadajo civilna območja. V tvitu je medtem pozval k oblikovanju protivojne koalicije.

Rusi naj bi poškodovali tudi več deset civilnih območij

10.00: Ukrajinsko notranje ministrstvo trdi, da so ruske vojaške sile napadle več deset civilnih ciljev. “Rusi trdijo, da ne napadajo civilnih ciljev, vendar je bilo v zadnjih 24 urah poškodovanih 33 civilnih ciljev,” je za Reuters dejal uradnik ministrstva Vadim Denisenko.

9.30: Francija je dan po ruskem napadu na Ukrajino posvarila pred morebitno grožnjo ruske ofenzive na Moldavijo in Gruzijo, obe prav tako nekdanji republiki Sovjetske zveze. Pariz je hkrati danes obsodil ruskega predsednika Putina, da želi uničiti ukrajinsko državnost. Francoski zunanji minister JeanYves Le Drian je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dejal, da je ogrožena varnost ukrajinskega predsednika Zelenskega.

9.17: Ruska vojska je že v Kijevu, je na Twitterju potrdilo ukrajinsko ministrstvo za obrambo. Ruske enote so do središča prišle skozi predel mesta Obolon. Obrambno ministrstvo poziva vse prebivalce, naj jih obveščajo o gibanju ruskih enot. “Pripravite molotovke in onesposobite okupatorja,” so zapisali. Dopisniki BBC so sicer pred tem poročali, da slišijo streljanje, vendar niso imeli podatkov, kaj se je točno dogajalo. Dodali so, da so se slišale tudi glasnejše eksplozije. Na spletu so domačini objavili več posnetkov, kako se po ulicah vozijo ruski tanki.

8.40: “Rusiji v prvem dnevu invazije ni uspelo doseči nobenega od svojih glavnih ciljev,” je dejal obrambni minister Velike Britanije Ben Wallace. Dodal je, da je ruska vojska v prvem dnevu napada na Ukrajino izgubila več kot 450 vojakov. Wallace je prepričan, da Putin namerava zavzeti celotno Ukrajino, vendar da vojaška operacija za zdaj ne poteka tako hitro, kot si je ruski predsednik predstavljal.

8.36: Po besedah ukrajinskega predsednika je bilo v spopadih do zdaj ubitih 137 oseb, 316 pa je ranjenih.

8.10: Uradnik na ukrajinskem obrambnem ministrstvu je dejal, da bi lahko ruske sile danes čez dan vstopile na območje okoli Kijeva. Zgodaj zjutraj so se v Kijevu slišale eksplozije, poročajo pa tudi o streljanju, poroča BBC. Po izgubi nadzora nad nekdanjo jedrsko elektrarno Černobil so po poročilih iz ZDA Rusi zajeli ukrajinske vojake.

7.45: Letalo, ki je bilo zgodaj zjutraj razstreljeno nad Kijevom, je bilo ukrajinsko lovsko letalo Suhoj Su-27, je potrdil namestnik ukrajinskega notranjega ministra Evgenij Jenin. Naprej so se pojavljale navedbe, da so Ukrajinci sestrelili rusko letalo.

7.25: Včeraj pozno zvečer je ruska vojska zavzela Kačji otok v Črnem morju, ki predstavlja mejo ukrajinskih teritorialnih voda. Danes je na spletu zaokrožil zvočni posnetek pogovora med ruskimi vojaki in ukrajinskimi pripadniki, ki se niso hoteli predati Rusom. Vseh 13 Ukrajincev je bilo ubitih v bombardiranju. Z ruske ladje so Ukrajincem dejali: “Predlagam vam, da položite orožje in se predate, sicer bo sledil napad. Slišite?” Nato se sliši enega od Ukrajincev: “To je to,” in nato odgovor Rusom: “Ruska vojaška ladja, j**** se.” Ukrajinski predsednik Zelenski se je zahvalil stražarjem za pogum in dodal, da bodo vsi posthumno odlikovani kot vojni heroji.

7.15: Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da so razstrelili most čez reko Teteriv pri Ivankivu, ki je od Kijeva oddaljen približno 50 kilometrov. Most so razstrelili, da bi preprečili napredovanje ruskih vojakov in tankov. Ministrstvo je še sporočilo, da so ustavili napredovanje ruskih vojakov. Ameriški uradniki ocenjujejo, da so ruske sile, ki so v Ukrajino prišle preko beloruske meje, le še okrog 30 kilometrov oddaljene od ukrajinske prestolnice.

Zelenski v čustvenem nagovoru: Ostali smo sami, bojijo se

6.40: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v videonagovoru znova oglasil državljanom. Rusijo je pozval k premirju. “Rusija se bo slej ko prej morala pogovarjati z nami, kako končati sovražnosti in ustaviti invazijo,” povzema izjavo BBC. Dodal je, da prej, ko se bodo pogovori začeli, manjše bodo izgube za Rusijo. Do prenehanja pa “bomo branili svojo državo.” Zelenski je še dejal, da so se raketni napadi na Kijev  začeli ob 4. uri zjutraj po lokalnem času in da so ruski napadi usmerjeni tako na vojaške kot tudi civilne cilje. Zelenski je še enkrat prosil zahodne zaveznike, naj pomagajo Ukrajini in ustavijo brutalni napad Rusije. “Danes znova samo branimo svojo državo. Tako kot včeraj tudi danes najmočnejše vojaške sile dogajanje spremljajo od daleč,” je dejal v jutranjem nagovoru.

Volodimir Zelenski
REUTERS

6.25: Vse več je poročil o o številnih eksplozijah v okolici Kijeva. Po poročanju ukrajinskega spletnega časopisa Ukrajinska Pravda, je ukrajinska vojska uničila most v bližini Ivankiva na obrobju Kijeva. S tem želijo preprečiti ruskim tankom, da bi se še naprej približevali Kijevu. Drugod po državi je ukrajinsko obrambno ministrstvo danes zgodaj zjutraj poročalo o ruskem raketnem napadu na obmejne enote v Zaporožju, v katerem so bili mrtvi in ranjeni. Rusija izvaja tudi letalske napade na več mest.

6.14: V Kijevu se je znova oglasila sirena za nevarnost zračnega napada, poroča novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić. Sirene so se prižgale tudi v Lvivu.

Kuleba rusko invazijo primerjal z napadom nacistične Nemčije

6.00: Zgodaj zjutraj se je na Twitterju oglasil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Obsodil je “grozljive ruske raketne napade na Kijev” in dodal, da je ukrajinsko glavno mesto česa takšnega ni doživelo od leta 1941, ko ga je napadla nacistična Nemčija. “Ukrajina je premagala zlo in bo premagala tudi to. Ustavite Putina. Izolirajte Rusijo. Prekinite vse vezi,” je zapisal Kuleba.

5.50: Novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki je v Kijevu, poroča, da so trenutno v hotelski kleti, kjer je še 15 polnoletnih oseb (vsi zaposleni hotela), deklica in dve mački.

5.45: Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obljubil, da bo ostal v Kijevu, ki se mu hitro približuje ruska vojska. Dodal je, da ga Rusi želijo likvidirati in politično uničiti Ukrajino.

5.40: Ukrajinsko obrambno ministrstvo trdi, da so ruski vojski od začetka invazije povzročile okoli 800 žrtev. Po poročanju CNN ni jasno, ali se ministrstvo sklicuje le na število mrtvih. Dodali so, da so uničili več kot 30 ruskih tankov, sedem ruskih letal in šest helikopterjev, vendar CNN ni mogel preveriti ukrajinskih navedb.

5.35: Ameriški državni sekretar Antony Blinken je prepričan, da bo Putin v Kijevu poskušal strmoglaviti ukrajinsko vlado. Blinken je v pogovoru za ameriško televizijsko postajo ABC dejal, da je bil del ruskega načrta napad na Kijev in ostala večja mesta v Ukrajini skupaj z napadi s severa, vzhoda in juga. Dodal je, da obstaja možnost ruskega napada tudi izven Ukrajine. Znova je dejal, da so na mizi možna zaostrovanja že obstoječih sankcij ZDA proti Rusiji, če se bodo razmere še naprej zaostrovale.

5.20: Namestnik ukrajinskega notranjega ministra je eksplozijo nad prestolnico pripisal ukrajinskemu protiraketnemu sistemu, ki je sestrelil rusko raketo z neba. CNN poroča, da informacije ni mogel neodvisno preveriti. So pa novinarji CNN s terena poročali o več glasnih eksplozijah v Kijevu. Svetovalec na ukrajinskem ministrstvu za notranje zadeve Anton Geraščenko je dejal, da so Kijev zadele “manevrirne oziroma balistične rakete”.

V Kijevu strmoglavilo letalo

5.05: Po jutranjih eksplozijah v Kijevu naj bi strmoglavilo rusko letalo, vendar uradne potrditve še ni. Po več nepotrjenih poročilih naj bi mestna zračna obramba sestrelila rusko letalo, poroča BBC. To informacijo je sporočil uradnik na ukrajinskem notranjem ministrstvu. Letalo naj bi strmoglavilo nad okrožjem Darnitski. Uradne potrditve ni, CNN pa poroča, da bi lahko šlo tudi za ukrajinsko vojaško letalo, ki so ga sestrelile ruske rakete. Po lokalnih informacijah v Kijevu gori devetnadstropna stanovanjska stavba. Župan Kijeva Vitalij Kličko je na Twitterju sporočil, da so bile najmanj tri osebe poškodovane, ena pa je v kritičnem stanju, stavba pa bi se lahko porušila. V Kijevu je sicer že čez noč odjeknilo več eksplozij. Mestne oblasti so pozvale prebivalce, naj se zatečejo v zaklonišča. Mnogi so se zatekli na postaje podzemne železnice.

4.45: Francoski predsednik Emmanuel Macron je zgodaj zjutraj po evropskem času govoril z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Macron je dejal, da ga je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prosil, naj stopi v stik s Putinom, saj sam ni bil uspešen.

Francoski predsednik je v pogovoru pozval Putina, naj ustavi vojaške operacije. Klic je bil “odkrit, neposreden, kratek.”Pozval sem ga tudi, naj govori z Zelenskim, kot je zahteval ukrajinski predsednik,” je sporočil Macron.

4.30: Evropska unija je sprejela nove, razširjenje sankcije zoper Rusijo. Sankcije zadevajo finance, energetiko, transport in vizume za rusko elito, je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Povedala je, da bodo takšne sankcije Rusiji onemogočile nakup tehnologije, s katero bi posodabljala naftne rafinerije, ali denimo dobila rezervne dele za svoja letala. “Paket sankcij je obsežen in kaže na to, kako enotna je EU,” je ob tem tvitnila von der Leyen. Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da bodo Ukrajini ponudili 300 milijonov evrov pomoči, pomagali ji bodo tudi z vojaško opremo.

Sankcije pa ne bodo zajele uvoza ruskega plina v EU. Na novinarsko vprašanje o tem, je von der Leyen odgovorila, da je prioriteta najti način, da Evropa ne bi bila tako energetsko odvisna od Rusije.

3.50: Po poročanju svetovnih medijev, je v Kijevu odjeknilo več eksplozij. V ukrajinski prestolnici je tudi novinarka N1 Zagreb Ana Mlinarić, ki poroča, da je slišati več eksplozij, dve res močni zelo blizu. Ekipa CNN poroča, da je bilo v središču mesta slišati dve močni eksploziji, za tretjo pa, da je odjeknila nekje v bližini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje