Na 15. zasedanju držav skupine Brics tudi o morebitni razširitvi skupine

Svet 21. Avg 202313:17 2 komentarja
Skupina Brics
Skupina Brics. (Foto: PROFIMEDIA)

Države skupine Brics nameravajo na 15. vrhu, ki bo med torkom in četrtkom potekal v Južni Afriki, iskati alternative trenutnemu razmerju moči v svetu. Peterica držav bo v okviru tega razpravljala o razširitvi skupine, kar bi predvsem za Rusijo pomenilo pot iz delne izolacije. Vrha se bodo sicer udeležili predstavniki še več kot 30 drugih držav.

Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor je pred vrhom v Johannesburgu napovedala, da je cilj srečanja doseči spremembo globalnega reda. Želijo se upreti diktatu Zahoda pod vodstvom ZDA, pa so sporočili iz Rusije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. To pa bi radi dosegli z razširitvijo skupine v Brics plus.

Več kot 30 držav je že potrdilo udeležbo na vrhu. Poleg tega so v Johannesburg povabili 67 višjih predstavnikov iz Afrike in drugih držav v razvoju ter 20 predstavnikov mednarodnih organizacij, med njimi Združenih narodov in Afriške unije. Kot navaja dpa, je zanimanje za udeležbo izrazil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki pa ni prejel vabila. Na vrhu namreč niso zaželeni predstavniki nekdanjih kolonialnih sil ali zahodnih industrijskih velesil.

Države skupine Brics že sedaj predstavljajo 42 odstotkov prebivalstva, 30 odstotkov globalnih zemeljskih površin in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda. Te deleži pa bi se lahko še povečali. Zanimanje za pridružitev je namreč po navedbah Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23. Med drugim bi se radi Brics pridružili Argentina, Savdska Arabija, Alžirija, Egipt, Iran, Bangladeš, Venezuela in Tajska. Peterica držav trenutno še razpravlja o kriterijih za nove članice.

Vladimir Putin in Cyril Ramaphosa
Vladimir Putin in Cyril Ramaphosa. (Foto: Sergei Chirikov/REUTERS)

Razširitev skupine bi bila v prid predvsem Rusiji, ki bi tako okrepila svoj vpliv v mednarodni sferi, je ocenil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Na srečanju bo zastopal predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki se bo vrha udeležil le virtualno. Putin se želi s tem ogniti nevarnosti aretacije. Južna Afrika je namreč članica Mednarodnega sodišča v Haagu, to pa je izdalo mednarodno tiralico proti 70-letniku zaradi domnevnih zločinov med vojno v Ukrajini.

Ministrica Pandor pred srečanjem zagotovila, da skupina ni niti antizahodna niti proruska. Predvsem gre za to, da zahodne velesile zanemarjajo zahteve držav v razvoju, je dodala. “To ni tekmovanje, ampak jasen dokaz po potrebi, da se glasove držav Brics sliši in spoštuje,” je poudarila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje