Na Berlinalu odpovedali vabila skrajno desničarskim politikom

Kultura 09. Feb 202411:48 0 komentarjev
Berlinale
Foto: PROFIMEDIA

Direktorja Berlinala sta odločila, da odpovedo vabila petim predstavnikom skrajno desničarske nemške stranke Alternativa za Nemčijo. To sta storila po plazu kritik in grožnjah s protesti na rdeči preprogi.

Z Berlinskega filmskega festivala so v četrtek sporočili, da so se po plazu kritik in groženj s protesti na rdeči preprogi odločili, da petim skrajno desničarskim politikom odpovejo vabilo na odprtje festivala, ki bo prihodnji teden. Odločitev se nanaša na predstavnike Alternative za Nemčijo (AfD).

Na festivalu, kjer so močno odvisni od javnega financiranja, so se pred tem upirali pritiskom, da bi predstavnikom AfD prepovedali udeležbo na slavnostnem dogodku 15. februarja. Pri tem so se sklicevali na protokol, ki narekuje, da na njem sodelujejo demokratično izvoljeni uradniki.

Vendar jih je nato “intenzivna razprava v kulturnem sektorju”, ki je vključevala odprto pismo več kot 200 filmskih strokovnjakov, ki so ostro kritizirali festival, spodbudila k temu, da se odločijo drugače. “Danes sta se direktorja Berlinala odločila, da odpovedo povabilo petim predhodno povabljenim politikom AfD,” so zapisali v izjavi.

Berlinale je prva večja predstavitev kinematografije v posamičnem letu v Evropi ter služi kot platforma za stotine filmov z vsega sveta, njihove zvezdnike in priznane avtorje v mednarodnem merilu.

Najbolj politično naravnana prireditev te vrste

Organizatorji so pojasnili, da je razburjenje zaradi gostov skrajne desnice “pokazalo, kako zelo sta zavezanost svobodni, strpni družbi in nasprotovanje desničarskemu ekstremizmu del DNK Berlinala”. Na festivalu, ki poteka že 74 let in je običajno najbolj politično naravnana prireditev te vrste, so dodali tudi, da že dolgo nasprotujejo “vsem oblikam desničarskega ekstremizma”.

Člani AfD pa se po pojasnilih festivala zavzemajo za omejitve priseljevanja in zgodovinski revizionizem ter uporabljajo ksenofobno retoriko.

AfD, ki je bila ustanovljena leta 2013 kot skupina proti evru, preden se je preoblikovala v stranko proti priseljencem, v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti, medtem ko se Nemčija spopada s porastom migracij in šibkim gospodarstvom. Po razkritjih prejšnji mesec, da so člani AfD razpravljali o načrtih za množično deportacijo priseljencev in “neasimiliranih državljanov”, so se v zadnjih tednih pojavili protesti in razprave o tem, ali bi bilo treba stranko prepovedati.

Skupine državljanov so grozile, da bodo pripravile proteste ob odprtju festivala, če bi bili prisotni predstavniki AfD.

Berlinale je letos za predsednico žirije glavnega tekmovalnega programa izbral kenijsko-mehiško igralko Lupito Nyong’o, ki bo prva temnopolta predsednica žirije. Častnega zlatega medveda za življenjsko delo pa bo prejel ameriški režiser Martin Scorsese.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!