Na dražbo gre ikonična kitara Princea, ki jo je uporabljal na vrhuncu slave

Kultura 09. Maj 202408:47 0 komentarjev
ikonična kitara prince
Foto: PROFIMEDIA/N1

Na dražbo gre kitara Cloud 3, ki jo je Prince uporabljal na turnejah, kot so Purple Rain, Parade, Sign of the Times, Lovesexy ter Diamonds and Pearls. Ocenjena vrednost je med 400.000 in 600.000 dolarji, vendar bi lahko tudi presegla to ceno in postala najdražja Princeova kitara. Kitara bo na dražbi že drugič, pred 20 leti je bila prodana za 4.200 funtov.

Eno od Princeovih kitar, ki jo je pokojni glasbenik uporabljal na odru na vrhuncu slave v 80. in 90. letih minulega stoletja, bodo maja ponudili na dražbi. Po pisanju spletnega portala The Guardian bi lahko presegla ceno 600.000 dolarjev in tako postala najdražja kitara pokojnega ameriškega glasbenika.

Kitara Cloud 3, ki jo je Prince uporabljal na turnejah, kot so Purple Rain, Parade, Sign of the Times, Lovesexy ter Diamonds and Pearls, je ocenjena med 400.000 in 600.000 ameriškimi dolarji. A bi lahko po pisanju spletnega britanskega časnika The Guardian presegla ocenjeni znesek in postala najdražja Princeova kitara, prodana na dražbi.

Trenutno za najbolje prodano kitaro sedemkratnega dobitnika grammyja velja modrikasta kitara Cloud, ki je bila leta 2017 prodana za 700.000 dolarjev.

Rumena Cloud 3 na dražbi že pred 20 letih

Rumena kitara Cloud 3 je bila sicer pri Christie’s nazadnje dana na dražbo pred skoraj 20 leti in prodana za 4.200 funtov, kar je bilo precej nižje od prvotne postavljene cene 59.000 funtov. Takrat namreč še ni bilo potrjeno, da gre za eno od originalnih kitar Cloud, na katero je Prince igral na vrhuncu svoje slave.

Pri avkcijski hiši Julien’s v Kaliforniji so zdaj preverili izvor kitare s pomočjo računalniške tomografije, poleg tega so se povezali z njenim izdelovalcem Daveom Rusanom. Na kitaro je še vedno mogoče igrati, spremlja jo potrdilo o pristnosti.

Kitara Cloud 3 bo na dražbo dana z drugimi vrhunskimi kitarami nekaterih največjih rockovskih izvajalcev. Dražba bo potekala 29. in 30. maja v New Yorku.

DRAŽBA KITAR
Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!