Na dražbo slika flamskega umetnika: družina je menila, da je ponaredek

Kultura 28. Mar 202316:59 0 komentarjev

V Parizu bodo dražili umetniško delo flamskega slikarja Pietra Brueghla mlajšega. Slika je bila več generacij v lasti družine, katere člani sploh niso vedeli, da gre za pristno delo. Po ocenah strokovnjakov bi lahko zanjo iztržili 800.000 evrov.

Slika”L’Avocat du village” (Vaški odvetnik, op. a.) velikosti 112 krat 184 centimetrov velja za eno največjih del flamskega umetnika Pietra Brueghla mlajšega in je bila v umetniškem svetu donedavnega neznana. Od leta 1900 je bila namreč v zasebni lasti družine. Zadnja generacija je bila prepričana, da je ponaredek, poroča CNN.

Družina, ki želi ostati anonimna, je Mala de Lussaca iz dražbene hiše Daguerre Val de Loire prosila, naj oceni vrednost hiše, namesto tega pa so odkrili umetnino. “Sliko sem med ocenitvijo hiše našel za vrati sobe s televizijo,” je za Reuters povedal de Lussac. Odkritje umetnine je bilo zanj eno največjih presenečenj v njegovi karieri. De Lussac verjame, da je bilo delo kupljeno kot originalno, vendar naj bi generacije družin na to pozabile. “In prav to je tisto, kar je neverjetno,” je dodal.

Brueghel mlajši, čigar oče Brueghel starejši je umrl, ko je bil star samo pet let, za to umetnino ni uporabil očetovih kompozicij, kot je to storil običajno, ampak se je za motiv obrnil na priljubljeno temo vaškega odvetnika. Strokovnjaki ocenjujejo, da je delo nastalo med letoma 1615 in 1617, še piše CNN.

Vaški odvetnik
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!