Na Floridi prepovedali osebne zaimke in šolske programe raznolikosti

Svet 05. Maj 202309:00 1 komentar
Ron DeSantis
PROFIMEDIA

Republikanci so na Floridi prepovedali šolske programe raznolikosti in osebne zaimke. Potrdili so tudi predlog zakona o prepovedi vstopa v stranišča, ki ne ustrezajo spolu.

Republikanci v ameriški zvezni državi Florida so v sredo potrdili predloge zakonov za prepoved programov raznolikosti na univerzah ter prepoved uporabe zaimkov, ki se ne ujemajo s spolom, po državnih šolah. Predloga zakona bo predvidoma kmalu podpisal republikanski guverner Floride Ron DeSantis.

DeSantis, ki naj bi v prihodnjih tednih napovedal predsedniško kampanjo, se zavzema za trdo konservativno agendo, s katero želi okrepiti podporo republikanskih volivcev pred kandidaturo za Belo hišo.

Njegovi republikanski zavezniki so v zadnjem času potrdili številne predloge zakonov glede spolne usmeritve, spolne identitete, rase in izobraževanja, s katerimi želi dobiti podporo republikanskih volivcev na predsedniških volitvah.

Floridski senat je v sredo glasoval za razširitev zakona, ki ga kritiki imenujejo “Ne reci gej” s predlogom, ki preprečuje, da bi se od šolskega osebja ali učencev zahtevalo, da ljudi označujejo z zaimki, ki ne ustrezajo njihovemu spolu.

Učenci se do 8. razreda ne bodo učili o spolni identiteti

Prav tako se prepoveduje poučevanje o spolni identiteti in spolni usmerjenosti do 8. razreda osnovne šole. Predlog zakona obenem krepi sistem, v katerem lahko ljudje zavračajo učbenike, če se jim ne zdijo primerni.

Po navedbah republikancev je namen predloga zakona zaščititi otroke pred spolnimi vsebinami in okrepiti upoštevanje državnih učnih programov s strani učiteljev. Republikanci pravijo, da so sredi kulturne vojne, v kateri so otroci zmedeni in jim želijo pomagati.

Republikanci v predstavniškem domu pa so dokončno potrdili zakon o DeSantisovi prednostni nalogi, ki visokim šolam prepoveduje uporabo državnih ali zveznih sredstev za programe raznolikosti, enakopravnosti in vključevanja. Republikanci menijo, da tovrstni programi po nepotrebnem delijo ljudi.

Republikanski zakonodajalci v najmanj dvanajstih zveznih državah so letos predlagali več kot 30 zakonov, ki so usmerjeni proti prizadevanjem za raznolikost, enakopravnost in vključevanje v visokem šolstvu, je pokazala analiza agencije AP.

Predstavniški dom Floride je potrdil tudi predlog zakona o prepovedi vstopa v stranišča, ki ne ustrezajo spolu. Pri tem gre za prepoved vstopa transspolnim osebam v stranišča ali slačilnice v nasprotju s prirojenim spolom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje