Na Galapagosu odkrili novo vrsto želv

Magazin 15. Mar 202215:57 0 komentarjev
želva
Profimedia

Raziskovalci so z analizo DNK na otoku San Cristobal v Galapaškem otočju odkrili, da tamkaj živeče želve ne pripadajo vrsti velikank s San Cristobala (Chelonoidis chathamensis), ampak gre za povsem novo in do sedaj še neopisano vrsto. Vrsta Chelonoidis chathamensis je tako najverjetneje izumrla.

Do sedaj je veljalo, da želve z otoka San Cristobal spadajo v vrsto Chelonoidis chathamensis. To vrsto so znanstveniki opisali na podlagi kosti in oklepov, najdenih v jamah leta 1906. Odprava raziskovalcev pa ni nikoli dosegla severovzhodnih nižin otoka San Cristobal, kjer trenutno živijo želve.

Raziskovalci z različnih institucij, med drugim tudi z univerze Yale ter univerze v Newcastlu, pa so iz okostij in oklepov pridobili vzorce DNK in ugotovili, da se ta ne ujema z DNK želv, ki trenutno živijo na otoku.

To pomeni, da je okoli 8.000 želv, ki trenutno živijo na San Cristobalu, napačno poimenovanih, saj pripadajo povsem novemu rodu, ki še ni uradno popisan niti poimenovan. Temu rodu bodo morali tako izbrati novo ime. Znanstveniki so prav tako zaključili, da je vrsta Chelonoidis chathamensis skoraj zagotovo izumrla.

Raziskovalci nadaljujejo z odvzemanjem DNK vzorcev, saj želijo pojasniti status in morebitno povezavo med trenutno živečo in izumrlo vrsto želv.

Otok San Cristobal sestavljata dva dela, ki sta bila v preteklosti zaradi višje gladine morja verjetno ločena. Ko je morska gladina upadla, se je otok združil. Zaradi tega sta po predvidevanju raziskovalcev na ločenih delih otoka obstajali dve posebni vrsti želv, ki sta se z upadom morja začeli mešati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!