Na glavniku iz slonovine odkrili prvi stavek v izumrlem jeziku

Svet 11. Nov 202207:34 2 komentarja
izrael, glavnik,
PROFIMEDIA

Raziskovalci z jeruzalemske univerze so prišli do pomembnega odkritja. Na glavniku iz slonovine, starem več kot 3.700 let, so našli prvi celotno zapisani stavek v kanaanskem jeziku. "Naj ta zobec izkorenini uši v laseh in bradi," piše na glavniku.

V Izraelu so tamkajšnji raziskovalci na glavniku iz slonovine našli 3.700 let star napis. To je najstarejši zapis v kanaanskem jeziku, ki so ga doslej našli v Izraelu, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočila Hebrejska univerza v Jeruzalemu.

“Naj ta zobec izkorenini uši v laseh in bradi,” piše na glavniku, za katerega raziskovalci pravijo, da izvira približno iz leta 1700 pred našim štetjem.

“Napis je neposreden dokaz uporabe abecede v vsakdanjem življenju pred približno 3.700 leti. To je mejnik v zgodovini človeške sposobnosti pisanja,” je sporočil arheolog z univerze v Jeruzalemu Josef Garfinkel, ki je sodeloval pri izkopavanjih. Kot je še povedal, napis na glavniku kaže, da so uši imeli tudi ljudje, ki so imeli visok družbeni status, saj je bila slonovina v tistih časih zelo dragocen material.

Še bolj pomembno pa je, da je napis na glavniku prvi v celoti odkrit stavek v kanaanskem jeziku. Garfinkel je za Associated Press dejal, da so v preteklosti že odkrili posamezne črke in besede, zapisane v tem jeziku, vendar je bilo to premalo, da bi lahko bolje preučili življenje Kanaancev.

Glavnik meri približno 3,5 krat 2,5 centimetra in so ga našli že leta 2016. Šele konec lanskega leta pa so na Hebrejski univerzi na glavniku opazili majhne črke in ga začeli preučevati.

Abeceda kanaanskega jezika je nastala okoli leta 1800 pred našim štetjem. Ta danes izumrli jezik sodi med semitske jezike in je soroden hebrejščini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje