Na goreči ladji precej več električnih avtomobilov, kot so sprva domnevali

Svet 31. Jul 202310:14
Goreča tovorna ladja z avtomobili
REUTERS

Tovorno ladjo s skoraj štiri tisoč avtomobili – med katerimi je več sto električnih – ki je v sredo zagorela ob nizozemski obali, so začeli vleči mimo ustaljenih ladijskih poti. Poročilo ladijskega prevoznika je razkrilo, da je bilo na ladji veliko več električnih avtomobilov, kot se je domnevalo najprej.

Pristojne reševalne ekipe so naredile prvi korak pri zahtevni operaciji reševanja goreče tovorne ladje, na kateri je skoraj štiri tisoč novih avtomobilov in ki je v sredo zagorela ob nizozemski obali. V požaru je umrl en član posadke, še sedem ljudi, ki so se reševali s skokom v morje, je bilo poškodovanih. Preostale člane posadke so rešili. Vseh 21 članov posadke približno 200 metrov dolge tovorne ladje Fremantle Highway, registrirane v Panami in v lasti japonskega podjetja, je bilo indijskih državljanov.

Ladjo so v nedeljo začeli vleči na začasno lokacijo 16 kilometrov severno od nizozemskih otokov Ameland in Schiermonnikoog mimo ustaljenih ladijskih poti in na manj vetrovnem območju, poročanja nizozemske uprave za pomorstvo povzema Reuters.

Kdaj bo reševalcem gorečo ladjo, ki je bila na poti iz Nemčije v Egipt, uspelo odvleči do začasne lokacije, bo odvisno od vremenskih razmer, razvijanja požara na ladji, morskih tokov in plimovanja, so pojasnili pristojni.

Na ladji skoraj 500 električnih avtomobilov

Gre za prvi korak pri reševanju goreče tovorne ladje, ki za občutljivo območje, polno naravnega bogastva, predstavlja grozečo naravno katastrofo. Po informacijah japonskega ladijskega prevoznika “K” Line naj bi bilo na ladji skupaj 3.783 avtomobilov, od teh 498 električnih. To je precej več od prvotnih poročil, ki so navajala, da je na ladji le 25 električnih avtomobilov.

Litij-ionske baterije v električnih vozilih gorijo z dvakrat večjo energijo kot običajni požar, prav tako pa je tovrstne požare veliko težje pogasiti, kar je dodatna oteževalna okoliščina nesreče. Pristojni ob tem znova opozarjajo, da proizvajalci ne namenjajo dovolj pozornosti požarni varnosti električnih vozil.

Za zdaj ni uradnih poročil, katere znamke avtomobilov ladja prevaža. So pa medtem avtomobilski giganti BMW, Mercedes in Mini že potrdili, da je na ladji tudi po nekaj sto njihovih modelov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.