Na gori Elbrus v snežni nevihti umrlo pet plezalcev

Svet 24. Sep 202114:01 > 15:40 0 komentarjev

V močni snežni nevihti na gori Elbrus v ruskem Kavkazu je umrlo pet plezalcev, štirinajst pa so jih reševalci uspeli rešiti, je sporočila tamkajšnja civilna zaščita.

Skupina ruskih plezalcev je v četrtek plezala na nadmorski višini okoli 5000 metrov, ko jih je presenetila nevihta. Prošnjo na pomoč so poslali malo po 17. uri po lokalnem času. Enajst preživelih so prepeljali v bolnišnico. Kot poroča Reuters, je ena izmed žensk padla in umrla v rokah enega od vodnikov Denisa Alimova, ki je organiziral ekspedicijo.

Drugi plezalec si je med spuščanjem z gore zlomil nogo, skupina pa se je odločila, da se ločijo na tri manjše skupine. “Med spuščanjem sta v eni skupini umrli še dve osebi. A odločitev, da se ločimo, je bila prava, saj bi bilo v nasprotnem primeru lahko žrtev še več.”

Alimov je povedal še, da so vodniki utrpeli ozebline in druge poškodbe.

Reševalna akcija na gori Elbrus
Russia’s Emergency Ministry

Reševalna akcija, v kateri je sodelovalo skoraj 70 reševalcev, je potekala v izjemnih vremenskih razmerah, so sporočili iz gorske reševalne službe. Veter je dosegel hitrost do 70 kilometrov na uro pri temperaturi zraka minus 20 stopinj Celzija.

Elbrus je s 5642 metri najvišja gora v Evropi. Leži v Rusiji na zahodnem delu gorovja Kavkaz ob meji z Gruzijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!