Na Haitiju ugrabili ameriške misijonarje, med ugrabljenimi tudi otroci

Svet 17. Okt 202109:37 0 komentarjev
Haiti
(Fotografija je simbolična). Valerie Baeriswyl/REUTERS

V bližini haitijske prestolnice Port-au-Prince so oboroženci v soboto ugrabili okoli 15 ameriških misijonarjev in njihovih družinskih članov.

Na Haitiju je bila v soboto ugrabljena skupina ameriških misijonarjev in njihovih (mladoletnih) sorodnikov, ki naj bi štela 14 odraslih in tri mladoletnike ter je bila menda na poti v mesto Titanyen, ki leži slabih 20 kilometrov severno od haitijske prestolnice.

Po navedbah CNN se je ugrabitev zgodila po obisku sirotišnice, misijonarje in njihove sorodnike pa so predvidoma ugrabili člani oborožene tolpe, ki na območju na meji med Haitijem in Dominikansko republiko že več mesecev izvaja roparske pohode in ugrabitve, so pojasnili varnostni viri.

Oborožene skupine na Haitiju, najrevnejši država na Ameriški hemisferi, sejejo strah že dalj časa. Sprva so delovale na območju prestolnice, nato pa so se razširile tudi v druge predele države.

Še brez uradnega komentarja

Uradni predstavniki ameriške vlade dogodka niso želeli komentirati. “Varnost in dobrobit ameriških državljanov v tujini sta med najvišjimi prioritetami zunanjega ministrstva. Poznamo ta poročila, več pa v tem trenutku ne moremo reči,” je dejal neimenovani vladni vir.

V prvih devetih mesecih letos so na Haitiju zabeležili že več kot 600 ugrabitev, medtem ko jih je bilo v primerljivem obdobju lani 231, kažejo podatki Centra za raziskave in analize na področju človekovih pravic, nevladne skupine, ki deluje v Port-au-Princeu.

Haiti pesti globoka politična in gospodarska kriza, ki se je še poglobila po julijskem atentatu na predsednika države Jovenela Moiseja. Država prav tako leži na zelo potresnem območju. Nazadnje so se haitijska tla močno zatresla avgusta, potres pa je zahteval več kot tisoč življenj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!