Na Hrvaškem bo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT za državni in javni sektor

Svet 12. Nov. 202115:12
Delite:
Hrvaška in covid-19: porast okužb
Foto: Profimedia

Na Hrvaškem bodo zaradi poslabšanega epidemiološkega stanja v torek uveljavili izpolnjevanje pogoja PCT za državni in javni sektor, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju bodo morali imeti poleg zaposlenih tudi obiskovalci državnih in javnih ustanov.

Uradniki, uslužbenci in zaposleni v državnih in javnih službah morali izpolnjevati pogoj PCT pri vstopu v prostore državne, regionalne, lokalne in javne uprave, kot tudi v ustanove in podjetja, ki so v lasti države ali lokalne samouprave, vključno z hrvaškimi oboroženimi silami in letališči, je povedal podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović. Tisti, ki se ne želijo cepiti ali niso prebolevniki, se bodo morali testirati najmanj dvakrat tedensko pred prihodom na delovno mesto.

Covidno potrdilo ali drugo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT bo obvezno tudi za vse, ki obiskujejo državne in javne ustanove. Tisti, ki ne bodo izpolnjevali pogojev, ne bodo mogli vstopiti, je dejal Božinović. Na primeru je pojasnil, da brez pogoja PCT ne bo mogoče prevzeti nove osebne izkaznice, razen za otroke, mlajše od 16 let. Obstajajo tudi izjeme. Gre za študente na univerzah, razen če se fakultete ne bodo odločile drugače. Izjeme so tudi učenci in dijaki, mlajši od 16 let, kot tudi osebe, ki spremljajo otroka v vrtec in šolo. Izjema bodo tudi uporabniki poštnih storitev, ki morajo prevzeti pošto, da ne bi imeli pravnih posledic.

Podaljšali bodo dosedanje ukrepe za prehod države

#related-news_0

Na Hrvaškem so že prejšnji mesec uveljavili pogoj PCT za vse zaposlene v zdravstvu in socialni oskrbi. Božinović je danes še povedal, da so podaljšali dosedanje ukrepe za prehod državne meje in uporabo javnega prevoza, kot tudi za obiske nakupovalnih središč in gostinskih lokalov.

V minulih 24 urah so na Hrvaškem ob 15.067 testih potrdili 6449 okužb z novim koronavirusom, od tega 4580 ljudi ni bilo cepljenih, je dejal direktor Hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak. Incidenca na 100.000 prebivalcev znaša 1609,8, stopnja smrtnosti na milijon prebivalcev pa 2379,2. Umrlo je še 53 covidnih bolnikov, skupno doslej že 9774. Na Hrvaškem je bilo do četrtka zvečer polno cepljenih nekaj več kot 54,5 odstotka odraslih prebivalcev. V zadnjih nekaj dneh se je sicer okrepil interes državljanov za cepljenje. Minister za zdravje Vili Beroš je danes na Twitterju objavil, da se je v preteklih treh dneh s prvim odmerkom cepilo več kot 50.000 prebivalcev.

Od začetka tedna so v več hrvaških mestih potekali protesti proti uvajanju novih ukrepov v državnem in javnem sektorju. V četrtek zvečer se je pred poslopjem hrvaške vlade zbralo nekaj sto protestnikov, ki so sveče zložili v napis “Ne”. Hodili so v krogu in tudi molili, je poročal novičarski portal index.hr. Proteste so na družbenih omrežjih organizirala nekatera hrvaška konservativna združenja, ki so blizu Cerkvi. V preteklih dneh so podobni protesti z manj udeleženci potekali tudi v Splitu, Osijeku, Zadru, Pulju, Šibeniku ter še nekaterih hrvaških mestih.

Komentari

Vaš komentar