Na Hrvaškem dvignili upokojitveno starost vojakov

Svet 26. Jan 202414:52 3 komentarji
Hrvaška vojska
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem so dvignil upokojitveno starost vojakov in mornarjev, in sicer s 45 na 50 let. Opozicija želi uvesti tudi obvezno služenje vojaškega roka.

Hrvaški sabor je soglasno sprejel spremembe zakona o službi o oboroženih silah Republike Hrvaške ter zvišal upokojitveno starost za vojake in mornarje s 45 na 50 let. Hrvaška vlada obenem načrtuje uvedbo obveznega vojaškega usposabljanja, ki ga bo predstavila v prihajajočih tednih.

Določenemu številu hrvaških vojakov, zaposlenih za nedoločen čas, je po doslej veljavnem zakonu prenehala aktivna vojaška služba po sili zakona, ko so dopolnili 45 let, a obenem niso izpolnjevali pogojev za upokojitev.

Po novem zakonu se jim bo aktivna vojaška služba po sili zakona prenehala ob dopolnjenem 50. letu, tako da bodo lahko uveljavljali pravico do pokojnine, takoj ko bodo izstopili iz sistema.

Dvig starostne meje za upokojitev ni dovolj

Opozicijske stranke so že pred glasovanjem v saboru sporočile, da bodo podprle zakon. Pri tem so opozorile, da dvig starostne meje za upokojitev ni dovolj, temveč bi za krepitev obrambnih zmogljivosti države morali znova uvesti tudi obvezno služenje vojaškega roka.

S hrvaškega ministrstva za obrambo so minuli teden sporočili, da pripravljajo koncept krajšega osnovnega vojaškega usposabljanja. Hrvaški minister za veterane Tomo Medved je ta teden napovedal, da bodo podrobnosti koncepta, ki ga intenzivno pripravljajo, javnosti predstavili v prihajajočih tednih.

Hrvaška vojska se sicer spopada z vse večjim pomanjkanjem kadra. Po zadnjem poročilu o obrambi je služenje prostovoljnega vojaškega roka leta 2022 končalo samo 433 ljudi, kar je najmanj v zadnjih 15 letih. Na Hrvaškem so obvezno služenje vojaškega roka ukinili leta 2007.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje