Na Hrvaškem obtožnica proti štirim bivšim članom Plenkovićeve vlade

Svet 26. Okt 202212:38 0 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu na Hrvaškem je vložil obtožnico zoper štiri nekdanje člane vlade Andreja Plenkovića. Razlog za to je zloraba položaja in trgovanjem z vplivom. Obtožnico so vložili tudi zoper nekatere njihove sodelavce.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je zaradi zlorabe položaja in trgovanja z vplivom danes vložil obtožnico proti štirim bivšim članom sedanje hrvaške vlade – Darku Horvatu, Borisu Miloševiću, Tomislavu Tolušiću in Josipu Aladroviću ter še štirim osebam, poročajo hrvaški mediji.

Ob bivših članih vlade premierja Andreja Plenkovića so obtoženi tudi Horvatova pomočnica Ana Mandac, bivši državni sekretar na ministrstvu za regionalni razvoj Velimir Žunac, vodja uprave za območja s pomočjo Katica Mišković ter župan Županje Damir Juzbašić, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Horvata, ki je bil v tem primeru edini deset dni v preiskovalnem zaporu, obtožnica bremeni, da je leta 2018 kot gospodarski minister skupaj s svojo pomočnico Mandac ob spodbujanju soobtoženih nezakonito dodelil 2,6 milijona kun (okoli 345.000 evrov) nepovratnih sredstev gospodarskim subjektom, za katere je bil tudi osebno zainteresiran.

V okviru te preiskave so obtoženi tudi bivši podpredsednik vlade Milošević, kmetijski minister Tolušić ter državni sekretar Žunac in Katica Mišković.

Iz tega primera je izšla tudi preiskava Uskoka proti bivšemu ministru za delo Josipu Aladroviću. Uskok ga bremeni, da je nezakonito zaposlil dve osebi leta 2018 in 2019, ko je bil vodja Hrvaškega zavoda za pokojninsko zavarovanje. V tem primeru je osumljen tudi župan Županje Juzbašić, bivši član največje vladne stranke HDZ, ki je sedaj neodvisen kandidat s podporo Domovinskega gibanja, navaja Hina.

Potem ko je Uskok zaradi suma zlorabe položaja februarja letos sprožil preiskavo v aferi z nepovratnimi sredstvi proti Horvatu, so ga kot prvega hrvaškega ministra na položaju februarja priprli. Takrat je bil minister za prostor, gradbeništvo in državno premoženje. Na njegovo prošnjo ga je nato premier Plenković 19. februarja razrešil.

Aladrović in Milošević, ki je bil takrat podpredsednik vlade za družbena vprašanja in človekove pravice, sta bila razrešena v aprilu. Tolušić pa je bil razrešen sedem mesecev pred tem. V času začetka preiskave so bili tako na položaju trije člani vlade.

Portal index, ki je objavil obtožnico, pri tem izpostavlja, da doslej na Hrvaškem še nobena obtožnica ni bila vložena proti kar štirim bivšim članom vlade.

Horvata so po neuradnih informacijah prijeli, potem ko je njegova bivša pomočnica Mandac, ki je bila osumljena v drugi aferi, pričala, da so se nepovratna sredstva dodeljevala na podlagi zvez gospodarskim subjektom, ki niso izpolnjevali kriterijev razpisov. Horvat trdi, da je samo podpisoval dokumente, ki mu jih je predložila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!