Zastrupitve s pijačami: kaj vemo do zdaj in kakšno je stanje v Sloveniji?

Svet 08. Nov 202311:06 > 19:05 4 komentarji
Romerquelle
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem se vrstijo prijave domnevnih zastrupitev z brezalkoholnimi pijačami. Kaj je znanega?

Kaj se je zgodilo na Hrvaškem?

Na hrvaških družbenih omrežjih so se v zadnjih dneh vrstili pozivi, naj ljudje ne uživajo sokov in vode priznane blagovne znamke, češ da povzročajo opekline na požiralniku in želodcu. Potem ko so zastrupitev potrdili na Reki, sta se v preiskavo vključila policija in državni inšpektorat.

Koliko ljudi se je domnevno zastrupilo?

Prvi primer zastrupitve so v torek uradno potrdili na Reki. Bolnik je bil v tamkajšnjo bolnišnico sprejet zaradi suma na kemično poškodbo požiralnika. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, diagnostika in zdravljenje še potekata. Pozno popoldne so tri zastrupitve potrdili tudi v Zagrebu. Zdravnik zagrebške bolnišnice Rajko Ostojić je za 24sata povedal, da so vse tri paciente, ki so uživali gazirane pijače, po opravljeni endoskopiji, ki je pokazala na blago vnetje žrela in blage vnetne spremembe požiralnika, odpustili domov.

Danes so po besedah zdravstvenega ministra Vilija Beroša prejeli še šest (nepreverjenih) prijav. Pri treh posameznikih, ki so se zglasili v bolnišnicah, so možnost zastrupitve ovrgli, pri dveh – iz Zagreba in Varaždina – pa zaznali blažje simptome, ki bi lahko kazali na zastrupitev, in jih poslali v domačo oskrbo. “V nekaterih primerih je vprašljivo, ali gre res za zastrupitev, psihogeno reakcijo ali kakšno drugo patološko stanje. Razmere so pod nadzorom,” je na današnji novinarski konferenci dejal minister Beroš.

Ob 17.00 je Dnevnik.hr poročal, da so doslej v Zagrebu zaznali sedem domnevnih primerov zastrupitve, enega v Varaždinu in enega na Reki. Prav tako so en primer zabeležili v Karlovcu, po pisanju omenjenega medija so v splošno bolnišnico v Karlovcu sprejeli 21-letnika.

S katerimi pijačami so zastrupitve povezane?

V torek je bilo znano, da je ena zastrupitev povezana s pijačo Römerquelle (vrsta Emotion Blueberry Pomegranate, op. a.).

V Zagrebu naj bi danes odvzeli še tri vzorce pijače Coca-Cola, nato pa obiskali podjetje, v katerem pijačo pakirajo v plastenke. Nadzor je razkril sume, da proizvodi podjetja ogrožajo javno zdravje, zato so mu odredili začasno prepoved dela. Naročili so tudi, naj se njihov izdelek umakne s polic.

Kmalu po nadzoru so se oglasili v Coca-Coli, kjer so pojasnili, da skladno z odredbo sanitarne inšpekcije s hrvaškega trga umikajo serije pijač, in sicer:

  • serijo Coca-Cola Original Taste v pollitrski plastični plastenki z datumom proizvodnje 11. oktober 2023 in rokom uporabe 11. april 2024,
  • dve omejeni seriji Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml v stekleni embalaži, proizvedeni 27. maja 2023 z rokom uporabe do februarja 2024 in 22. junija 2023 z rokom uporabe do marca 2024.

Kaj pravi Coca-Cola?

Hrvaško predstavništvo podjetja Coca-Cola, pod okrilje katerega spada tudi blagovna znamka Römerquelle, je v torek sporočilo, da so seznanjeni z osamljenim primerom zastrupitve, povezane s pijačo Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Po navedbah podjetja so opravili interno preiskavo, ki pa “ni pokazala neskladnosti v proizvodnji”. Vodo Römerquelle za hrvaško tržišče sicer polnijo v Avstriji. Avstrijsko predstavništvo Coca-Cole je za portal 24sata zavrnilo očitke, da bi se zgodila napaka v proizvodnji. Kot so dodali, so vzorce pijač poslali na nadaljnja testiranja v neodvisni laboratorij. “Delujemo v skladu z najvišjimi standardi kakovosti in varnosti hrane, ki jih redno preverjajo pristojni organi,” so navedli.

Za pojasnila, ali vodo blagovne znamke Römerquelle za slovenski trg polnijo v isti avstrijski polnilnici in ali bi lahko bile sporne pijače dostopne tudi na slovenskih trgovskih policah, smo se obrnili na slovensko predstavništvo podjetja Coca-Cola. Odgovore objavimo, ko jim prejmemo.

Kaj pravijo pristojne službe?

Hrvaški zavod za javno zdravstvo je v torek prejel vzorce pijač z Reke, ki jim jih je dostavila tamkajšnja sanitarna inšpekcija. Po besedah direktorja zavoda Krunoslava Capaka gre za 16 plastenk oziroma 8 litrov tekočine. Po pisanju hrvaškega Indexa v odvzetih vzorcih pijač Römerquelle z Reke niso našli kisline. “Iz poročila izhaja, da izmerjena vrednost pH ne bi smela povzročati simptomov pekočega in bolečega občutka v ustni votlini, požiralniku in želodcu. Rezultati analiz na aditive in pesticide so v skladu z veljavnimi predpisi. Analizirane kovine in metaloidi ne kažejo odstopanj od najvišjih dovoljenih koncentracij v naravni mineralni vodi,” povzemajo hrvaški mediji inšpekcijsko poročilo analize z Reke.

Analize iz Zagreba medtem še čakajo.

Kako je v Sloveniji?

Vodja sektorja za nadzor hrane na inšpekciji za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Nadja Škrk je danes poudarila, da v Sloveniji podobnih primerov doslej nismo zaznali in da razlogov za skrb za zdaj ni. Ker je hrvaška Coca Cola tudi distributer spornih pijač tudi za slovenski trg, so dogovorjeni, da jim v “najkrajšem možnem času pošljejo podatek, ali se primerki, ki so jih preventivno umaknili na Hrvaškem, nahajajo tudi pri nas in ali je treba pijačo umakniti tudi v Sloveniji”, je še pojasnila Škrk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje