Po zastrupitvah na Hrvaškem: je sporna pijača tudi na slovenskem trgu?

Slovenija 07. Nov 202318:55 13 komentarjev
Pijača
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem odmeva zastrupitev s pijačo blagovne znamke Römerquelle, ki je v lasti podjetja Coca-Cola. Ker omenjeno znamko lahko potrošniki kupijo v slovenskih trgovinah, se marsikdo sprašuje, ali so kontaminirane pijače tudi na domačem trgu. Kaj odgovarjajo na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin?

Kot smo poročali, se na hrvaških družbenih omrežjih vrstijo sporočila, v katerih ljudi pozivajo, naj ne uživajo sokov in vode blagovne znamke Römerquelle, ki spada pod okrilje svetovno znanega proizvajalca pijač Coca-Cola, češ da povzročajo opekline na požiralniku in želodcu. Bolnišnica na Reki je nato v torek potrdila primer zastrupitve.

“V bolnišnico je bila sprejeta oseba s sumom na kemično poškodbo požiralnika. Njeno zdravstveno stanje je stabilno, diagnostika in zdravljenje pa še potekata,” so pojasnili. Tudi v hrvaški podružnici podjetja Coca-Cola so potrdili, da so ”seznanjeni z osamljenim primerom zastrupitve, povezane s pijačo Römerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml”. Pozneje so iz podjetja sporočili, da so opravili interno preiskavo, ki “ni pokazala neskladnosti v proizvodnji”.

V torek so v zagrebškem kliničnem centru sprejeli še dva mlajša moškega zaradi suma zastrupitve z gaziranimi pijačami. Kakšno gazirano pijačo sta zaužila, še ni znano.

Ker je blagovna znamka Römerquelle dostopna tudi na slovenskih trgovskih policah, se poraja vprašanje, ali se kontaminirana pijača morda prodaja tudi pri nas. Kot so za N1 pojasnili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), trenutno ne beležijo nobenega podobnega primera težav po zaužitju vode oziroma brezalkoholne pijače.

Römerquelle
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Uradno vzorčenje za zdaj ni smiselno

“Pregled podatkov v evropskem sistemu hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF), v katerem so razvidne notifikacije vseh držav članic Evropske unije (EU) o nevarnih oziroma potencialno nevarnih živilih, kaže, da letos nobena država omenjenega živila še ni notificirala zaradi sporne sestave. To pomeni, da niti voda niti brezalkoholna pijača za zdaj nista bili prepoznani kot potencialni vzrok zdravstvenih težav. Tudi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) nismo prejeli obvestil, podatke preverjamo na centru za zastrupitve ljubljanskega kliničnega centra,” so pojasnili.

Za N1 so na Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo UKC Ljubljana sicer sporočili, da do zdaj niso imeli primera, povezanega z zastrupitvijo pijače omenjene blagovne znamke.

Na naše poizvedovanje, ali bomo tudi v Sloveniji, tako kot na Hrvaškem, izvedli analizo vzorcev sporne pijače oziroma bi jo umaknili s trgovskih polic, pa so na UVHVVR za N1 odgovorili, da je v takšnih primerih treba najprej potrditi, katera spojina je povzročila zdravstveno težavo in kako ter kje je/bi lahko zašla v živilo. Kot so še navedli, je treba preučiti ravnanje z živilom v gostinskem lokalu, glede na ugotovitve pa kasneje tudi pri proizvajalcih. “Ker gre za sum kaznivega dejanja, naj bi se na Hrvaškem v obravnavo vključila tudi tožilstvo in policija,” so izpostavili.

Uradno vzorčenje po pojasnilih UVHVVR za zdaj ni smiselno, saj ni znan natančen opis proizvoda, vključno s podatkom o lotu, enako velja za izrek prepovedi prometa, saj ni podan sum na neskladnost. “Za natančen opis proizvoda bomo zaprosili hrvaške pristojne oblasti,” so še poudarili na UVHVVR. Ostale aktivnosti pa so odvisne od podatkov, ki pa jih na upravi še prejemajo iz različnih virov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje