Na Hrvaškem prepovedali plastične izdelke za enkratno uporabo

Svet 15. Jul 202116:30 > 17:06 0 komentarjev
Plastika za enkratno uporabo
Borut Živulović/BOBO

Hrvaški parlament je v skladu s smernicami Evropske unije z zakonom prepovedal večino plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, med njimi jedilni pribor, slamice in palčke za ušesa.

Hrvaški parlament je z današnjim sprejetjem zakona o ravnanju z odpadki v zgodovino poslal plastične izdelke za enkratno uporabo, kot so jedilni pribor, slamice in palčke za ušesa. Med drugim bodo od začetka prihodnjega leta prepovedali uporabo lahkih plastičnih vrečk. Opozicija opozarja, da bo zakon podražil komunalne storitve.

Današnjo odločitev bodo uveljavili osem dni po objavi v uradnem listu. Na hrvaškem trgu tako ne bo več plastičnih kozarcev, jedilnega pribora, slamic, palčk za ušesa, držal za balone in še nekaj podobnih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. Odločitev sabora je v skladu s smernicami Evropske unije o zmanjšanju vpliva določenih plastičnih izdelkov na okolje.

Izjema zelo tanke plastične vrečke

Na hrvaškem trgu bodo od začetka prihodnjega leta prepovedali tudi plastične vrečke debeline med 15 in 50 mikronov. Izjema ostajajo zelo tanke plastične vrečke, ki jih uporabljajo iz higienskih razlogov ali kot primarno embalažo za razsuta živila. Od sredine leta 2024 bodo prepovedali tudi izdelke, ki imajo plastične zamaške ali pokrovčke.

Hrvaška opozicija je med razpravo opozarjala, da bodo nekatere druge zakonske določbe verjetno podražile cene komunalnih storitev za državljane in manjše podjetnike. Kot so pojasnili, celoten sistem ravnanja z odpadki temelji na centrih za ravnanje z odpadki, ki jih nimajo na mnogih hrvaških območjih. Ker je njihova vzpostavitev draga, je ponekod mogoče pričakovati podražitev odvoza smeti za 30 do 40 odstotkov, je opozorila največja hrvaška opozicijska stranka SDP.

Enaka nadomestila za velike in majhne

Opozicija je izpostavila tudi domnevne nelogičnosti zakona, na primer da bodo enaka minimalna nadomestila za storitve odvoza smeti plačali nakupovalni centri in mali obrtniki ali pa hoteli s številnimi sobami in tisti, ki oddajajo le nekaj sob turistom. Iz vladajoče HDZ so odgovorili, da zakon omogoča lokalni skupnosti, da določi cene odvoza smeti za različne kategorije uporabnikov.

Prepoved uporabe plastike in vrečk za enkratno uporabo bo prav tako prizadela približno 30 manjših hrvaških podjetij za izdelavo plastičnih izdelkov, v katerih zaposlujejo okoli 800 delavcev, so med razpravo o novem zakonu o ravnanju z odpadki opozarjali hrvaški mediji.

Proizvajalci pravijo, da niso problem plastični izdelki, temveč ljudje, ki z neodgovornim odlaganjem uporabljenih enkratnih plastičnih izdelkov in vrečk onesnažujejo okolje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!