Na Hrvaškem se v izviru pitne vode množično kopajo turisti

Svet 29. Avg 202209:29 5 komentarjev
Oko Dalmacije, reka Cetina
PROFIMEDIA

Izvir reke Cetine, enega do zdaj najbolj neokrnjenih naravnih biserov na Hrvaškem, ki je obenem tudi izvir pitne vode, so preplavili turisti. Da onesnažujejo hrvaško pitno vodo, obiskovalcev ne gane preveč: v bazenu se kopajo, namakajo noge, vanj pa nekateri spustijo tudi štirinožne ljubljenčke.

“To lokacijo sem videl na Instagramu,” je za Dnevnik.hr povedal Michael, turist iz Nemčije, ki je obiskal izvir Cetine. In ni edini. Novica o modrozelenem naravnem biseru na Hrvaškem se je bliskovito razširila po družbenih omrežjih – toda brez pomembne informacije, da gre za izvir pitne vode.

Izvir Cetine
Dnevnik.hr

Domačini se v izviru Cetine nikoli niso kopali. “Tukaj samo čakamo, da se bo nekdo utopil in da se izvir zapre,” je za Dnevnik.hr povedal domačin iz naselja Civljane.

Turisti pa se, pogosto s svojimi psi, kopajo, kljub temu da gre za pitno vodo.

Izvir Cetine
Dnevnik.hr

Čeprav kopanje ni uradno prepovedano, so prebivalci kraja sami postavili tablo z opozorilom. Naveličani so čakanja, da se institucije odzovejo. Župan občine Civljane Petar Preočanin je za Dnevnik.hr povedal, da ima zvezane roke, saj mora za kakršnokoli ukrepanje pridobiti dovoljenje podjetja za upravljanje hrvaških vod. Tudi table, ki bi izrecno prepovedovala kopanje, ne smejo postaviti.

Izvir Cetine
Dnevnik.hr

Čeprav so na občini po navedbah Dnevnika.hr poskušali prevzeti odgovornost za čiščenje izvira in njegovo upravljanje, dogovora ni bilo. Medtem ko se odgovornost prelaga med deležniki, postaja voda vedno bolj onesnažena.

Kot poroča Dnevnik.hr, je bilo območje pred kratkim razglašeno za naravni park. A dokler se pristojno ministrstvo ne odloči, kje bo središče parka, nihče nima pristojnosti nad območjem. Vladne institucije odgovornost prelagajo na občino, obenem pa obljubljajo, da bodo (nekoč) postavili tablo za prepoved kopanja in zaposlili redarje, ki bodo nadzorovali izvir Cetine.

Izvir Cetine
Dnevnik.hr

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje