Na Japonskem po 12 letih ponovno zagnali najstarejši jedrski reaktor v državi

Svet 28. Jul 202314:41 0 komentarjev
Najstarejši jedrski reaktor na Japonskem, ki so ga po 12 letih znova zagnali.
Najstarejši jedrski reaktor na Japonskem, ki so ga po 12 letih znova zagnali. (Foto: PROFIMEDIA)

Na Japonskem so danes znova zagnali enega od jedrskih reaktorjev v elektrarni Takahama na obali Japonskega morja severno od Kjota, ki je z 48 leti najstarejši v državi. Izklopili so ga leta 2011, a so se v luči nedavno sprejetega zakona, ki je omogočil podaljšanje obratovanja starih reaktorjev, odločili za ponoven zagon.

Reaktor naj bi začel elektriko proizvajati v sredo, konec avgusta pa naj bi dosegel polno zmogljivost, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Japonski parlament je konec maja sprejel zakon, ki jedrskim reaktorjem omogoča obratovanje tudi prek dosedanje 60-letne omejitve. Po novem so dovoljene izjeme za reaktorje, ki so morali prekiniti obratovanje iz “nepredvidljivih” razlogov. S to potezo želijo odgovoriti na energetske izzive in doseči podnebne cilje.

Nova pravila upravljavcem omogočajo, da pri izračunu skupnega števila let obratovanja reaktorja izključijo obdobja zaustavitve. Vendar pa morajo za to pridobiti dovoljenje japonskega nadzornega organa za jedrsko varnost, zakon pa vključuje tudi ukrepe za okrepitev varnostnih pregledov v starajočih se reaktorjih.

Ponovni zagon 48 let starega reaktorja so domačini pospremili s protesti.
Ponovni zagon 48 let starega reaktorja so domačini pospremili s protesti. (Foto: PROFIMEDIA)

Japonska vlada si tudi sicer prizadeva za oživitev jedrskega sektorja. Ta je po nesreči v Fukušimi, ki jo je leta 2011 povzročil smrtonosni cunami, prenehal delovati. Razpravo o tej temi je oživila svetovna energetska kriza po ruskem napadu na Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!