Na Japonskem usmrtili množičnega morilca

Svet 26. Jul 202208:00 1 komentar
Tomohiro Kato
PROFIMEDIA

Japonska je z obešanjem usmrtila 39-letnega moškega, ki je leta 2008 v Tokiu med morilskim pohodom z nožem ubil sedem ljudi.

Tomohiro Kato je zagrešil enega najbolj šokantnih množičnih pobojev v novejši zgodovini Japonske. Star je bil 25 let, ko je s tovornjakom zapeljal v množico pešcev v nakupovalni četrti Akihabara v času kosila in ubil tri ljudi.

Nato je nadaljeval morilski pohod in z bodalom ranil osem oseb, štiri pa ubil. Policija ga je prijela na kraju dogodka, pozneje pa je na sojenju priznal svoja dejanja in dejal, da ga je k temu privedlo spletno ustrahovanje.

Njegov zločin je tistega leta v japonski družbi sprožil veliko razprav o naključnih pobojih, spletnem vplivu na ta dejanja in pomanjkljivi pomoči mladim na področju duševnega zdravja. Prav tako so po njegovem morilskem pohodu zaostrili zakone o lastništvu nožev.

Kot poroča BBC, je bil 39-letni Kato obešen v centru za pridržanje v Tokiu. To je bila letošnja prva usmrtitev na Japonskem. Decembra lani so obesili tri ljudi, več kot 100 zapornikov pa še čaka na smrtno kazen.

Okrožno sodišče v Tokiu ga je leta 2011 obsodilo na smrt z utemeljitvijo, da v njegovem brutalnem zločinu ni bilo niti kančka človečnosti. Leta 2015 je izgubil pritožbo, s katero je želel doseči, da bi mu omilili kazen.

Japonska ostaja ena od redkih razvitih držav, ki še vedno uporablja smrtno kazen, ob tem pa je tarča kritik mednarodnih in lokalnih organizacij za človekove pravice.

Akihabara Akihabara
PROFIMEDIA
Akihabara Akihabara
PROFIMEDIA
Tomohiro Kato Tomohiro Kato
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje