Na jugu Kalifornije pustošil tornado: “Avtomobili so se vrteli po ulicah”

Svet 23. Mar 202310:28
Tornado San Francisco
PROFIMEDIA

Silovita zimska neurja so ta teden povzročila škodo v večjem delu Kalifornije in terjala najmanj pet življenj, so sporočile oblasti v San Franciscu. Po jugu te ameriške zvezne države je v sredo pustošil tornado, ki je odnašal strehe in premetaval avtomobile. Veter naj bi ponekod pihal s hitrostjo tudi do 135 kilometrov na uro.

Po doslej znanih podatkih sta v San Franciscu v sredo zaradi ekstremnih vremenskih razmer umrli dve osebi. V Oaklandu so iz šotora, na katerega je padlo drevo, potegnili mrtvega brezdomca. V okrožju Contra Costa je drevo padlo na vozeči avtomobil, zaradi česar je umrl eden od potnikov, na podoben način pa je umrla še ena oseba v okrožju Portola Valley, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Močno deževje in hudourniki so v torek povzročili škodo v večjem delu severne Kalifornije. Po podatkih oblasti v San Franciscu je bilo podrtih ali poškodovanih več kot 700 dreves, škoda pa je nastala tudi na cestah. Več deset tisoč ljudi je začasno ostalo brez elektrike.

Medtem je v sredo po jugu Kalifornije pustošil tornado. Teh so sicer bolj kot na zahodni obali vajeni na srednjem delu ZDA.

Vrtinčasta gmota, ki je med drugim zajela okrožje Montebello v Los Angelesu, je odnašala strehe, razbijala okna in premetavala avtomobile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

kalifornija
Profimedia

“Videl sem avtomobile, ki so se vrteli po ulicah. To je bila najbolj nora stvar, kar sem jih kdaj videl,” je dejal eden tamkajšnjih prebivalcev. Ameriška nacionalna vremenska služba (NWS) je sporočila, da preiskuje “šibek tornado” tudi v kraju Carpinteria blizu Santa Barbare, kjer naj bi ta poškodoval okoli 25 mobilnih hišic in več dreves.

Kalifornijo je sicer to zimo zajela vrsta neviht, ki so povzročile že za več sto milijonov dolarjev škode in zaradi katerih so tla že močno nasičena z vodo, ponekod pa se voda še vedno zadržuje na površju. Po podatkih centra za napovedovanje vremena NWS je tokratno nevihto povzročil pacifiški ciklon, ki se je vrtinčil okoli intenzivnega območja nizkega zračnega pritiska, ob tem pa je zajel ogromne količine vlage. V velikem delu zvezne države še vedno veljajo opozorila pred poplavami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.