Na jugu Kalifornije zaradi nevarnosti poplav razglasili izredne razmere (VIDEO)

N1 video 05. Feb 202412:41 0 komentarjev

Zaradi hudega neurja in nevarnosti poplav so v osmih okrožjih Kalifornije razglasili izredne razmere. Več kot pol milijona gospodinjstev je ostalo brez elektrike.

V Kaliforniji so v nedeljo zaradi hudega neurja razglasili izredne razmere za osem okrožij v osrednjem delu in na jugu zvezne države, med njimi za Los Angeles. Zaradi obilnih deževnih in snežnih padavin ter močnega vetra je več kot pol milijona gospodinjstev brez elektrike.

O obilnih padavinah med drugim poročajo od Santa Barbare do Los Angelesa, ob tem pa oblasti svarijo pred možnostjo poplav. Okoli 94 odstotkov prebivalstva živi na območju, kjer obstaja nevarnost poplav, poroča britanski BBC.

Ameriški mediji so poročali, da so morali iz morja ob mestu Long Beach rešiti 19 ljudi, ko je močan veter polomil jambor jadrnice. Ena oseba je utrpela poškodbe. Več ljudi z območja Venture in Santa Barbare pa so morali evakuirati zaradi nevarnosti poplav. Ponekod so ceste zaprte zaradi zemeljskih plazov. Zaradi podrtih daljnovodov in težav v električnem omrežju je bilo v nedeljo zvečer brez elektrike 870.000 odjemalcev.

Možnost razglasitve izrednih razmer za druga območja ni izključena

Guverner Kalifornije Gavin Newsom je sporočil, da bodo na območja, kjer so razglasili izredne razmere, poslali dodatne ekipe in sredstva za pomoč prebivalcem. Ob tem ni izključil možnosti, da bi izredne razmere razglasili tudi za druga območja. Tovrstna razglasitev namreč predvsem omogoči stekanje dodatne pomoči na prizadeta območja.

Županja Los Angelesa Karen Bass je novinarjem dejala, da bi to lahko postalo zgodovinsko močno neurje z močnim vetrom, strelami in krajšimi tornadi.

Vremenoslovci svarijo pred obilnimi padavinami, ki bi lahko sprožile zemeljske plazove in poplave. Napovedujejo tudi močan veter s hitrostjo do 100 kilometrov na uro. Na višjih območjih pa bo predvidoma padla večja količina snega, veter pa bi lahko dosegel hitrost do 150 kilometrov na uro, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!