Na Kubi zaradi kibernetskega napada še ne bodo dvignili cen goriva

Svet 01. Feb 202416:23 0 komentarjev
Vozniki na bencinski črpalki na Kubi
Foto: PROFIMEDIA

S kubanskega gospodarskega ministrstva so sporočili, da so zaradi kibernetskega napada prestavili načrtovan dvig cen goriva.

Kuba je zaradi kibernetskega napada na bencinske postaje prestavila načrtovan okoli 400-odstoten dvig cen goriva, so sporočili s tamkajšnjega gospodarskega ministrstva. Državi, ki doživlja najhujšo gospodarsko krizo v več kot 30 letih, se sicer obetajo tudi podražitev električne energije, vode in drugi nepriljubljeni ukrepi.

Kubanske komunistične oblasti so petkratno zvišanje cen goriva s 1. februarjem pred časom napovedale v okviru svežnja ukrepov za znižanje proračunskega primanjkljaja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zdaj so dvig zamaknile, ker je prišlo do “kibernetskega varnostnega incidenta, katerega izvor je bil identificiran kot virus iz tujine”, je pojasnila predstavnica gospodarskega ministrstva Mildrey Granadillo. Virus naj bi ogrozil kibernetsko varnost bencinskih postaj.

Datum uveljavitve višjih cen ni znan

Kdaj bodo na Kubi uveljavljene višje cene goriva, ni povedala. Dejala je le, da bo do tega prišlo, ko bodo izpolnjeni pogoji.

Cena bencina bi se morala sicer danes zvišati s 25 na 132 pesov na liter, kar preračunano na osnovi menjalnega tečaja za prebivalce pomeni dvig z 0,21 na 1,1 dolarja na liter.

To pomeni, da bodo morali Kubanci, ko bo do dviga prišlo, za 40-litrski rezervoar plačati 5280 pesov (44 dolarjev), medtem ko povprečna mesečna plača v državi komaj presega 4200 pesov (35 dolarjev po uradnem menjalnem tečaju oz. 14 dolarjev na razširjenem neuradnem trgu).

Kuba, ki šteje 11 milijonov prebivalcev, zadnje tri leta doživlja najhujšo gospodarsko krizo od propada Sovjetske zveze pred več kot 30 leti. Težave so posledica pandemije covida-19, zaostrovanja ameriških sankcij v minulih letih in strukturnih slabosti tamkajšnjega gospodarstva.

Uradne ocene kažejo, da se je kubanski bruto domači proizvod (BDP) lani skrčil za en do dva odstotka, javnofinančni primanjkljaj naj bi dosegel 18,5 odstotka BDP, inflacija pa 30 odstotkov. Neodvisni strokovnjaki sicer menijo, da so realne statistike še slabše.

Na Kubi se zato obetajo tudi drugi neprijetni ukrepi. Turisti bodo morali gorivo plačevati v tujih valutah, vozovnice za regionalni promet se bodo zvišale za do 600 odstotkov, cena električne energije bo s 1. marcem poskočila za 25 odstotkov, podražile se bodo tudi plinske jeklenke in voda.

Kubanska država sicer prebivalcem subvencionira skoraj vse osnovne storitve in življenjske potrebščine, naj bi pa do sprememb prišlo tudi na tem področju. Prav tako se načrtuje postavitev zgornje meje višine pokojnin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!