Na Marsu odkrili dovolj vode, da bi z njo lahko prekrili ves planet

Magazin 25. Jan 202405:02 5 komentarjev
planet Mars
Foto: PROFIMEDIA

Vse kaže, da je v ogromni kotanji na Marsu dovolj ledu, da bi, če bi ga stalili, ves planet prekrilo več kot 1,5 metra vode.

Novi podatki iz orbiterja Evropske vesoljske agencije, ki kroži nad Marsom, kažejo, da je v ogromni kotanji – verjetno vulkanskega izvora – imenovani Meduzini jarki (ang. Medusae Fossae Formation/MFF), zelo verjetno ogromno ledu. Tega je dovolj, da bi voda, če bi led stalili, prekrila ves rdeči planet 1,5 do 2,5 metra visoko. Za lažjo predstavo: celotna formacija se razteza v dolžini 5.000 kilometrov vzdolž Marsovega ekvatorja, široka pa je tudi več kot 200 kilometrov. Led v njej naj bi dosegel debelino skoraj štiri kilometre.

Vendar je ves ta led skrit pod več sto metrov debelo plastjo prahu, zaradi česar so znanstveniki, ki so preučevali podatke, dobljene iz Mars Expressa, kot se orbiter imenuje, sprva menili, da je kotanja napolnjena le z usedlinami vulkanskega pepela, vendar so novi podatki pokazali, da izmerjene lastnosti usedline ne ustrezajo zgolj vulkanskemu prahu. “Nismo mogli najti drugega materiala razen vodnega ledu, ki bi ustrezal električnim lastnostim, kakršne smo ugotovili pri preučevanih plasteh v MFF,” je za New Scientist o raziskavi povedal Tom Watters, višji znanstvenik inštituta Smithsonian in glavni avtor novega članka, objavljenega v reviji Geophysical Research Letters. Čeprav so že prve meritve leta 2007 nakazovale možnost, da je območje sestavljeno tudi iz vodnega ledu, znanstveniki tega zaradi velikih nanosov vulkanskega prahu niso mogli potrditi. Zdaj ko je orbiter “pogledal” globlje v usedline, je predstava o tem, kaj se skriva v MFF, veliko bolj jasna.

Odkritje je označil za “posebej vznemirljivo novo odkritje”, saj gre za največje nahajališče vodnega ledu blizu Marsovega ekvatorja, kar je odlična lokacija za morebitne prihodnje raziskovalce. Blizu ekvatorja so namreč razmere veliko ugodnejše kot na polih planeta, podobno kot na Zemlji.

Meduzini jarki, Medusae Fossae Formation, Mars
Meduzini jarki na Marsu (Foto: WIKIPEDIJA/Nasa)

Odkritje pa sproža tudi nova vprašanja.

“Najnovejša analiza izziva naše razumevanje nastanka Meduzinih jarkov in odpira prav toliko vprašanj kot odgovorov,” je v izjavi dejal znanstvenik projekta Mars Express Colin Wilson. “Kdaj so nastale te ledene usedline in kakšen je bil takrat Mars? Če bomo lahko dokončno potrdili, da gre za vodni led, bi te ogromne usedline spremenile naše razumevanje podnebne zgodovine Marsa,” je dodal. “Vsak rezervoar starodavne vode bi bil fascinantna tarča za človeško ali robotsko raziskovanje.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje