Kaj zmaga “nizozemskega Trumpa” prinaša za državljane

Svet 25. Nov 202317:20 4 komentarji
Geert Wilders
Geert Wilders (Foto: PROFIMEDIA)

Vodja nizozemske skrajno desne stranke PVV, ki je ta teden zmagala na parlamentarnih volitvah, že desetletja velja za enega najbolj razdiralnih likov nizozemske družbe. Geert Wilders, javnosti znan tudi pod imenom nizozemski Donald Trump, velja za skrajnega desničarja in verskega nestrpneža. Državljani se sprašujejo, kakšne spremembe bi lahko prinesel, če bi postal premier.

Nizozemska družba je polarizirana glede vprašanja, kako bi lahko zmagovalna stranka Geerta Wildersa vplivala na njihova življenja.

V Schilderswijku, ki velja za enega izmed najbolj etnično in versko raznolikih območjih na Nizozemskem, muslimane skrbi, da bo Wilders okrnil njihovo versko svobodo. Prihaja iz krogov skrajne desnice, znan je po versko nestrpnih izjavah. Kljub obljubam, da bo “premier vseh”, mu zato mnogi ne verjamejo, poroča BBC.

“Moja mama in sestra nosita naglavni ruti. Wilders želi prepoved hijaba v državnih ustanovah. Večkrat je tudi dejal, da je treba prepovedati vse, kar je od muslimanov, za muslimane in tudi na splošno muslimansko,” je komentiral sociolog Sahil Achahboun, ki prihaja iz okrožja Schilderswijk. V svojem manifestu Geert Wilders zagovarja tudi prepoved vseh islamskih šol, Korana in mošej.

Le deset minut stran od omenjenega okrožja Schilderswijku je klima v zvezi z Wildersom povsem drugačna. Ljudje v obmorskem mestu Duindorp pravijo, da je življenje težko in predrago, število prebivalcev, ki živijo na robu revščine, je vse višje.

Izvolitev Wildersove stranke pozdravljajo, saj menijo, da bo dobro poskrbel za Nizozemce. “Stanovanja in ugodnosti dajemo ljudem od drugod, svojim pa ne pomagamo. Verjamem, da bo Greet dober za demokracijo,” je povedala domačinka Janette. Verjame tudi, da bo Wilders domačine postavil na prvo mesto in prenehal s socialno pomočjo tujcem.

Wilders pravi, da je postal pozitivna oseba. Strankarski program pa …

Ob vzporednih parlamentarnih volitvah je sicer več nizozemskih in britanskih medijev poročalo, da se je Wilders s svojimi ekstremističnimi izjavami nekoliko umiril. Omilil je tudi provokativnost izjav na družbenih omrežjih, v intervjuju za BBC v tem tednu pa celo dejal, da je postal “pozitivna oseba”. A njegov strankarski program pretiranih sprememb ne kaže, pravi nizozemska profesorica evropske politike Leonie de Jonge.

Geert Wilders
Foto: PROFIMEDIA

“Stranka PPV je tipična radikalno desna stranka, za katero so značilni nacionalizem, avtoritarnost in populizem,” je dejala. Wilders se v programu zavzema za preklic denarne pomoči nekaterim tujim državam, zmanjšanje financiranja Evropske unije in celo zmanjšati število tujih študentov, ki prihajajo na Nizozemsko. Med zavezami je tudi zmanjšanje delovne sile iz tujine in referendum o izstopu Nizozemske iz Evropske unije.

V strankarskem programu se tudi zavezuje, da bo 14-letnike v kazenskih zadevah obravnaval enako kot odrasle, znižal davke, policijo opolnomočil za 10.000 novih policistov, in da ne bo toleriral “uličnih izmečkov”.  Njegov manifest se konča z obljubo, da bodo Nizozemci znova postali številka ena.

Vzpon s pomočjo desnosredinske VVD

K Wildersovemu uspehu na volitvah je po ocenah političnih analitikov pripomogla nova vodja desnosredinske Ljudske stranke za svobodo in demokracijo (VVD) Dilana Yesilgöza. Pred volitvami so ji ankete napovedovale zmago, svoje volivce pa naj bi k Wildersu preusmerila z izjavo, da bi bila pripravljena sodelovati z njegovo stranko, česar njen predhodnik Mark Rutte ni želel. Sama si ‘zaslug’ za prehod volivcev k PVV ne želi pripisati.

Profesorica politologije z amsterdamske univerze Sarah de Lange pravi nasprotno. “Komentar je Wildersovo stranko naredil bolj privlačno volivcem.”

Wildersova usoda kljub zmagi na parlamentarnih volitvah še ni zapečatena, saj Yesilgöza v koaliciji z njim ne želi sodelovati, prav tako je sodelovanja zavrnil levi blok. Wilders je tako že napovedal, da bo oblikovanje koalicije trajalo mesece.

PVV bi verjetno lahko sodelovala s stranko kmetov BBB in skrajno desno FVD, skupaj imata ti stranki 10 sedežev. Prvo zasedanje novega parlamenta bo 6. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje