Na Nizozemskem protesti proti novemu zaprtju države

Svet 14. Nov 202107:49 > 14:33 0 komentarjev
Nizozemska
PROFIMEDIA

V nizozemskem mestu Leeuwarden so v soboto zvečer potekali protesti proti napovedanih uvedbah novih strogih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 in delnega zaprtja države. Aretiranih je bilo 15 protestnikov, je sporočila policija.

Zaradi napovedanih novih ukrepov za zajezitev pandemije covida-19 se je v soboto zvečer več sto ljudi zbralo v središču mesta Leeuwarden. Protestniki so pili in peli na stopnicah sodišča, je poročala nizozemska televizija NOS. Nekateri naj bi prižigali bakle in druga pirotehnična sredstva. Tamkajšnja policija je poročala, da se posamezniki tudi po tem, ko je bil shod razpuščen, niso želeli umakniti.

Po poročanju nizozemske televizije NOS, je policija protestnike potisnila iz osrednjega mestnega trga. Pozneje je policija na Twitterju sporočila, da še naprej spremljajo dogajanje v mestu, ki je od prestolnice Amsterdam oddaljeno slabih 137 kilometrov. Tamkajšnji mediji poročajo tudi, da so bili bari v mestu Breda odprti tudi po novem času zaprtja, poroča Sky news.

Kljub visoki precepljenosti novi ukrepi

Zaradi novih omejitvenih ukrepov so v petek zvečer protesti potekali tudi v Haagu. Protestniki naj bi v policiste metali kamenje in pirotehnična sredstva. Spomnimo, da je nizozemski premier Mark Rutte napovedal nove stroge epidemiološke ukrepe. Ti so začeli veljati v soboto, trajali pa bodo najmanj tri tedne. Pristojne oblasti zagotavljajo, da so omejitve javnih zbiranj in gibanja potrebne zaradi visoke stopnje okužb in preobremenjenosti zdravstvenega sistema.

Gostinski lokali in supermarketi se morajo od sobote naprej zapreti do 20. ure, vse ostale trgovine že do 18. ure. Znova se uvaja pravilo vsaj 1,5 metra medsebojne razdalje, Nizozemci bodo znova delali od doma, na dan pa jih bodo lahko obiskale največ štiri osebe. Na športnih dogodkih ne bo gledalcev. Šole pa ostajajo odprte.

Na Nizozemskem so sicer epidemiološke ukrepe občutno sprostili šele septembra. V tej državi so od začetka covida-19 potrdili 2.309.626 primerov okužb, 19.138 je umrlo. Precepljenost prebivalcev je 85-odstotna, še piše Sky news.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!