Na obali Jemna je v bližini plovila odjeknila eksplozija, žrtev in škode ni

Svet 24. Jan 202419:48 0 komentarjev
Hutijevci
Ladje v Rdečem morju (Foto: PROFIMEDIA)

V bližini plovila ob južni obali Jemna je danes odjeknila eksplozija, plovilo in posadka pa sta na varnem. Prav tako za zdaj niso prejeli poročil o morebitnih žrtvah ali škodi, je sporočila britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO).

Po navedbah UKMTO naj bi eksplozija odjeknila približno sto metrov od plovila, ki se je nahajalo 50 navtičnih milj južno od jemenskega pristanišča Moka. Agencija podrobnosti o eksploziji ni podala, do nje pa prihaja v času naraščajočih napetosti v Rdečem morju.

Danski ladjar je danes preventivno preusmeril dve ladji v lasti ameriškega hčerinskega podjetja, ki sta bili na poti proti Rdečem morju. Iz podjetja so sporočili, da sta obe ladji videli eksplozije v bližini in da je ameriška vojaška ladja, ki ju je spremljala, prestregla več izstrelkov. Ladji sta sedaj nazaj na poti v Adenski zaliv.

Tudi tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby je potrdil, da so hutijevci proti tovornim ladjam izstrelili tri rakete, dve je ameriški rušilec prestregel, ena pa je zgrešila cilj.

Jemenski hutijevci so novembra začeli napadati ladje v Rdečem morju in trdijo, da plovila, povezana z Izraelom, napadajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot tri mesece soočajo z intenzivnim izraelskim bombardiranjem.

Oborožene sile ZDA in Velike Britanije so v zadnjih dneh izvedle niz skupnih napadov, katerih cilj je bil zmanjšati sposobnost hutijevcev za napadanje ladijskega prometa v Rdečem morju.

Poleg vojaškega posredovanja si Washington prizadeva tudi za diplomatski in finančni pritisk na hutijevce. Prejšnji teden so ZDA jemenske upornike ponovno označile za teroristično organizacijo, potem ko so kmalu po prihodu predsednika Joeja Bidna na položaj to oznako umaknile.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!