Na obzorju priprave na novo glasovanje o neodvisnosti Škotske

Svet 14. Jun 202219:11 0 komentarjev
Nicola Sturgeon
PROFIMEDIA

Škotska premierka Nicola Sturgeon, podpornica ponovnega referenduma o neodvisnosti Škotske, je danes sporočila, da bo kmalu predstavila več podrobnosti načrta, kako bi lahko organizirali novo glasovanje o neodvisnosti Škotske navkljub nasprotovanju vlade v Londonu.

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes dejala, da obstaja močan in prepričljiv razlog za izstop Škotske iz Združenega kraljestva, zato po njenih besedah obstaja nesporen mandat za izvedbo drugega referenduma o tem vprašanju. Premierka je predstavila prvega v nizu novih dokumentov, katerih namen je na novo utemeljiti zahtevo za neodvisnost Škotske.

Sturgeon je obljubila, da bo v bližnji prihodnosti predstavila, kako bi lahko potekalo takšno glasovanje, če bo britanska vlada še naprej nasprotovala drugemu referendumu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Britanski premier Boris Johnson je namreč večkrat izrazil nasprotovanje takšnemu glasovanju.

Sturgeon je dejala, da premier nima “nobene demokratične avtoritete na Škotskem in nobene moralne avtoritete kjer koli v Združenem kraljestvu”. Spomnila je, da je bila maja lani ponovno izvoljena za premierko na podlagi jasne zaveze, da bo Škotom dala možnost, da se odločijo za neodvisno državo. Hkrati je opozorila, da v škotskem regionalnem parlamentu v Edinburgu večina poslancev podpira neodvisnost, in zatrdila, da ima škotski parlament zato nesporen demokratični mandat. Dejala je, da bi vlada Združenega kraljestva, če bi “vsaj malo spoštovala demokracijo”, omogočila izvedbo pravno zavezujočega referenduma, kakršen je bil leta 2014. Takrat je neodvisnost podprlo 45 odstotkov volilcev, proti pa jih je bilo 55.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!